Rotterdam voert druk rond arbeidsmigranten op
ROTTERDAM/DEN HAAG (ANP). Rotterdam, in de persoon van PvdA-wethouder Hamit Karakus, voert de druk bij het kabinet op. Dit keer wordt niet verantwoordelijk minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken aangeschreven over de komst van arbeidsmigranten, maar probeert Karakus het via een andere ministeriële deur, die van Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken.
Via hem probeert Karakus alsnog de druk op te voeren door geen burgerservicenummer (BSN) af te geven als nieuwkomers geen werk hebben of met te veel mensen in een huis wonen. Ook Karakus weet dat dat niet kan, omdat Nederland in Europees verband nu eenmaal verplicht is de arbeidsmigranten zonder voorwaarden toe te laten. Bij weigering ontstaat er een groot conflict met Brussel.
In Rotterdam stellen ze het simpel: „Het is precies hetzelfde als het openen van een bioscoopzaal. Iedereen mag naar binnen en daarna ga je iedere rij af, stoel voor stoel, om te kijken of mensen wel een kaartje hebben. Waarom geen controle vooraf?”
Als werkstad kent Rotterdam het klappen van de zweep. De stad werkt als een magneet op arbeidsmigranten omdat je er onder meer goedkoop kunt wonen. Juist dat zorgde in de voorbijgaande jaren voor allerlei ongewenste problemen rond arbeidsmigranten: overbewoning, illegale verblijfsinrichtingen, uitbuiting en malafide verhuurders op voornamelijk Rotterdam-Zuid.
Nu er hard wordt gewerkt aan het opkalefateren van dat gebied, samen met de landelijke overheid, zit de stad helemaal niet te wachten op nieuwe problemen. „De komst van een omvangrijke groep nieuwe migranten vraagt het nodige van de lokale samenleving en overheid. Er gaan zowel wenselijke als onwenselijke verschijnselen, zowel kansen als bedreigingen mee gepaard”, stelde Karakus al eerder in een notitie over de opvang van nieuwe arbeidsmigranten.
Het betrof een blauwdruk over de opvang van nieuwe arbeidsmigranten, in elkaar gezet door Rotterdamse ambtenaren en hun collega’s op het ministerie van Sociale Zaken. Rotterdam meent dat Minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken de blauwdruk omarmde, terwijl de minister in een reactie alleen stelde dat hij het goed vindt als gemeenten actief bezig zijn met het probleem van de arbeidsmigratie. Karakus hoopt dat Asscher zijn blauwdruk vertaalt in zijn eigen, rijksbeleid.
In de blauwdruk staat onder meer dat iedere arbeidsmigrant zich eerst bij de gemeente moet inschrijven. Ook moeten nieuwe groepen zo snel mogelijk integreren.