Mannen op Kreta leven zes jaar langer dan Zutphenaren
WAGENINGEN. Mannen van het eiland Kreta leven gemiddeld zes jaar langer dan mannen in Zutphen, zo blijkt uit onderzoek dat vijftig jaar heeft geduurd. De jongste resultaten werden donderdag gepresenteerd in New York tijdens een symposium over Kretenzer voeding.
Uit de studie blijkt dat de gemiddelde leeftijd van de mannen op Kreta bij overlijden 82 jaar was en in Zutphen 76 jaar. Ze werden in 1960 voor de eerste keer onderzocht en daarna vijftig jaar gevolgd. Aan het onderzoek deden 686 mannen tussen de 40 en 59 jaar van Kreta en 878 Nederlandse mannen uit Zutphen mee. Deze zogeheten Zutphenstudie vormt een onderdeel van de Zevenlandenstudie onder een groot aantal mannen, ook uit vijf andere landen: de VS, Japan, Finland, Italië en voormalig Joegoslavië.
Het verschil in levensduur kan volgens de onderzoekers worden toegeschreven aan verschillen in voeding en leefstijl tussen de beide groepen. Het is ook af te lezen uit de langere telomeerlengte van de mannen op Kreta. Telomeren zijn eiwitstructuren die chromosomen, dragers van het erfelijk materiaal in een cel, beschermen tegen degradatie. In 2000 werd die telomeerlengte bepaald bij de mannen van Kreta en Zutphen, die toen gemiddeld 84 jaar waren.
Het traditionele voedingspatroon op Kreta bestond in 1960 voornamelijk uit plantaardige voedingsmiddelen en was rijk aan olijfolie, donker vezelrijk brood, fruit, groenten en peulvruchten. Vis stond wekelijks enkele keren op het menu. De Kretenzers gebruikten weinig vlees en zuivelproducten. Qua voedingsstoffen bevatte de voeding op Kreta in 1960 bijna geen transvetzuren, een matige hoeveelheid verzadigd vet en een hoge inname van antioxidanten, die bloedvatwanden en andere weefsels beschermen tegen beschadiging door oxidatieve stress.
Dit traditionele voedingspatroon op Kreta in combinatie met een matige wijnconsumptie en veel beweging is gerelateerd aan een laag risico op sterfte aan een hartinfarct en een hoge levensverwachting.
De voeding in Zutphen bevatte in 1960 weinig fruit, groente en peulvruchten en veel vlees en zuivelproducten. Het gehalte aan schadelijke transvetzuren, ontstaan tijdens productieprocessen, en ook aan verzadigd vet was hoog en die van antioxidanten zoals vitamine C en E, bètacaroteen en lycopeen laag.
Veertig jaar later, in 2000, werd het dagelijks menu in Zutphen gekenmerkt door een zeer lage inname van transvet. Ook de hoeveelheid verzadigd vet was sterk gedaald. De consumptie van fruit, groenten en vlees was gestegen. Het gebruik van zuivelproducten bleef gelijk. De wijnconsumptie steeg sterk tussen 1960 en 2000. In totaal is de voeding in Zutphen meer gaan lijken op die van Kreta.
Lees in Digibron
Olijfolie tegen diabetes, Reformatorisch Dagblad 28 september 2004
Olijfolie en wijn goed voor je hart, Reformatorisch Dagblad 22 februari 2000