„Invoering leenstelsel rommelig”
DEN HAAG (ANP). De politiek moet de invoering van het sociaal leenstelsel in zijn geheel behandelen, en niet verdeeld over de bachelorfase en masterfase. Dat betoogden verschillende deskundigen in het hoger onderwijs donderdag tijdens een hoorzitting in de Tweede Kamer. SP-Kamerlid Jasper van Dijk sloot zich bij de deskundigen aan en noemde de „opgeknipte” invoering van het leenstelsel „rommelig”.
Het onderwerp van de hoorzitting was alleen de invoering van het leenstelsel voor de masterfase. De invoering ervan staat gepland voor 2014. Voor bachelorstudenten wordt de studiefinanciering een jaar later pas afgeschaft.
Econoom en hoogleraar aan de Erasmus Universiteit Bas Jacobs waarschuwde de minister donderdag het leenstelsel niet „halfbakken” in te voeren. Hij pleitte voor een terugbetaling van de schuld via de Belastingdienst. Momenteel betalen ex-studenten hun schuld terug via DUO, een dienst van het ministerie van Onderwijs. In plaats daarvan zou de Belastingdienst een vast percentage van het salaris kunnen inhouden, aldus Jacobs.
Ook vindt de hoogleraar het onverstandig om afgestudeerden vlak na hun studie op te zadelen met een hoge schuldenlast, in een tijd dat ze nog een relatief laag inkomen hebben en hoge kosten door hypotheek en kinderen. Het zou logischer zijn als aflossing komt op een later moment in iemands leven.
Studenten zijn uiterst kritisch over het leenstelsel. Zij vrezen ontoegankelijkheid van het hoger onderwijs als de studiebeurs wordt afgeschaft en er een lening voor in de plaats komt, zo lieten aanwezige studentenvertegenwoordigers donderdag weten.
Voorzitter Karl Dittrich van de vereniging van universiteiten VSNU en een adviseur van werkgeversorganisatie VNO NCW benadrukten donderdag het sociaal leenstelsel te zien zitten als de opbrengsten ervan gebruikt worden om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren.
De Kamer debatteert volgende week over het onderwerp.