Extra debat over chronisch zieken
De Tweede Kamer wil precies weten wat de inkomensgevolgen zijn van de bezuinigingen in de gezondheidszorg voor chronisch zieken en mensen met een handicap. Dat zal gebeuren tijdens een extra overleg. Pas daarna debatteert de Kamer verder over de begroting van Volksgezondheid.
Dat bleek donderdag in de Tweede Kamer. Woensdagavond besloot de Kamer het begrotingsdebat met minister Hoogervorst van Volksgezondheid te staken en uit te stellen tot donderdagmiddag. In de tussentijd zou het kabinet nadere informatie moeten verschaffen over de gevolgen van de bezuinigingen in de zorg.
Uit de brief bleek dat sommige groepen op minimumniveau er procenten op achteruitgaan. De bezuinigingen in de zorg en de huursubsidie zijn daar debet aan. Verder blijkt de verhoging van de eigen bijdrage in de thuiszorg aanzienlijke inkomensgevolgen te hebben. Aanstaande dinsdag moet minister Hoogervorst van Volksgezondheid met zijn collega De Geus van Sociale Zaken en staatssecretaris Wijn van Financiën tekst en uitleg komen geven.
Aanvankelijk had het kabinet aangegeven dat chronisch zieken en mensen met een handicap niet meer dan 1 procent koopkracht zouden inleveren. Diverse bewindslieden hebben daar in de afgelopen maanden al afstand van genomen. Het CDA neemt daar echter geen genoegen mee. In de Eerste Kamer maakt fractievoorzitter Werner zich sterk voor de minima, zo bleek tijdens de algemene beschouwingen in de Senaat. Hij heeft gedreigd tegen een aantal bezuinigingsmaatregelen van het kabinet te stemmen als de inkomensachteruitgang voor bepaalde groepen zwakkeren in de samenleving boven de 1 procent uitkomt.
Begin deze maand nam de Tweede Kamer speciaal voor mensen met een handicap en chronisch zieken een compensatieregel op in de Belastingwet 2004. Voor een deel van deze groep blijkt de maatregel juist slecht uit te pakken. Om dat te voorkomen, wil de CDA-fractie in de Tweede Kamer zo nodig de Belastingwet 2004, die de Kamer net heeft goedgekeurd, openbreken en aanpassen. Ook de oppositie is daar voor. Staatssecretaris Wijn, die politiek verantwoordelijk is voor de belastingwetgeving, wil daar niets van weten. Hij heeft naar eigen zeggen tijdens de behandeling van de Belastingwet al aangegeven dat de nieuwe maatregel voor sommige groepen juist negatieve gevolgen zou hebben.
Donderdag werd duidelijk dat chronisch zieken hun kosten voor taxivervoer naar de dokter of het ziekenhuis ook volgend jaar kunnen blijven declareren bij het ziekenfonds. CDA en D66 steunen een voorstel van de VVD-fractie om de vergoeding voor sterilisatie van mannen en vrouwen uit het ziekenfonds te halen en het geld ten goede te laten komen aan het zittend ziekenvervoer. Patiënten die een radiotherapie-, chemokuur- of nierdialysebehandeling moeten ondergaan, wisten al dat ze hun vergoeding voor het taxivervoer mochten behouden. Dat geldt ook voor blinden, slechtzienden en rolstoelgebruikers.
De Tweede Kamer wil dat staatssecretaris Ross van Volksgezondheid binnen twee jaar een eind maakt aan vierpersoonskamer voor mensen met een verstandelijke handicap en verpleeghuisbewoners. Volgens de bewindsvrouw is dat vrijwel onmogelijk. De consequentie is dat mensen in het uiterste geval het verpleeghuis uit moeten en dat de wachtlijsten langer worden.