Binnenland

Bedrijven laconiek over Zeeuws mannenoverschot

MIDDELBURG. Zeeland heeft een overschot aan jonge mannen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het overschot is het grootst in Zeeuws-Vlaanderen. Of die overvloed gevolgen heeft voor de Zeeuwse economie, is de vraag. „Voor ons maakt het niet uit of een sollicitant een man is of een vrouw is. Ze zijn allebei even welkom”, aldus de Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging.

Jan Dirk van Scheyen
4 December 2013 10:12Gewijzigd op 15 November 2020 07:28
Middelburg. Foto ANP
Middelburg. Foto ANP

In de leeftijdscategorie van 15 tot 30 jaar telt Zeeland ruim 31.000 mannen en ruim 29.000 vrouwen, becijferde het CBS vorige maand.

Volgens onderzoeker Dick van der Wouw van het Zeeuwse sociaal-culturele onderzoeksinstituut Scoop is het Zeeuwse mannenoverschot het gevolg van de feminisering van het onderwijs. Door hun stijgende opleidingsniveau verlaten steeds meer huwbare jonge vrouwen hun geboortegrond om te gaan studeren in bijvoorbeeld Amsterdam of Utrecht.

Na hun studie keren zij niet meer terug naar Zeeland en zoeken ze een partner in de Randstad. Vooral in Zeeuws-Vlaanderen, constateert Van der Wouw, kiezen mannen soms juist bewust voor een lagere opleiding dan ze feitelijk aankunnen, alleen om zichzelf een zo groot mogelijke kans te verschaffen op het vinden van werk. In Zeeuws-Vlaanderen is volgens de onderzoeker vooral werk te vinden in de industrie en de technische beroepen.

De Brabants-Zeeuwse Werkgeversvereniging vindt de keuze van de Zeeuws-Vlaamse mannen slim. „Recente onderzoeken wijzen uit dat jongeren meer kans hebben op het vinden van werk in de techniek dan in economisch-administratieve of sociale beroepen”, beklemtoont secretaris Wies Saman. „En als een jongen die de havo aankan tóch kiest voor een vmbo-opleiding, kan hij zich nadien altijd verder ontwikkelen. Er zijn tegenwoordig zo veel mogelijkheden in het bedrijfsleven om je beter te kwalificeren en om te groeien in je werk.”

Saman noemt het mannenoverschot vooral een sociologische ontwikkeling. Of het in economisch opzicht gevolgen heeft, kan hij niet goed inschatten. „Maar voor ons als werkgeversvereniging staat vast dat elke sollicitant –man of vrouw– even welkom is bij Zeeuwse bedrijven.”

Het mannenoverschot in Zeeland is niet het grootste van Nederland, blijkt uit de cijfers. Zeeland staat op de vierde plaats, Drenthe op de eerste. Dick van der Wouw: „Vooral in de periferie, zeg maar aan de buitenranden van ons land, zijn er meer mannen dan vrouwen in de jonge leeftijdsgroep: Drenthe, Friesland, Groningen, de Achterhoek, Limburg en Zeeland. Dat gebied noem ik het ”Randland”, als tegenhanger van de Randstad, waar juist de meisjes oprukken. Je kunt zeggen dat de Randstad vrouwelijker en slimmer wordt en dat het Randland mannelijker is, en lager opgeleid.”

Ook buiten het Randland zijn er echter verschillen. In universiteitssteden als Amsterdam, Utrecht en Groningen zijn er meer jonge vrouwen, in de steden met technische universiteiten zoals Delft, Enschede en Eindhoven –van oudsher mannenbolwerken– zijn de mannen in de meerderheid, aldus Scoop.

Van der Wouw: „En Terschelling heeft het grootste mannenoverschot van Nederland; daar wonen door de aanwezigheid van een zeevaartschool twee keer zo veel jonge mannen als jonge vrouwen.”

De onderzoeker meent dat er ook buiten de Randstad een aantrekkelijker carrièreperspectief aan jongeren moet worden geboden. „Om ervoor te zorgen dat Zeeland gevoelsmatig minder in een uithoek ligt, zou deze grensprovincie aansluiting moeten zoeken bij stedelijke gebieden in het zuiden, België dus. Die liggen veel dichter bij Zeeland dan de Randstad.”

Volgens Van der Wouw bemoeilijken allerlei barrières die aansluiting. „Als je in België wilt werken, krijg je te maken met allerlei wetten en regeltjes die je niet kent. Dat kan jonge mensen ontmoedigen om die overstap te maken. En je ziet ook dat Nederlandse banensites zich bij hun aanbod dikwijls beperken tot Nederlandse vacatures. De uitwisseling van informatie stopt dan bij de Belgische grens.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer