Binnenland

Burgemeester doet moreel appèl op tbs-moeder

ENSCHEDE (ANP). Burgemeester Peter den Oudsten van Enschede roept een 43-jarige inwoonster van zijn gemeente dringend op om haar proefverloven niet door te komen brengen in zijn stad. De moeder is veroordeeld tot tbs nadat zij in 2009 haar kinderen en zichzelf probeerde te doden, maar mag nu af en toe de kliniek weer verlaten. Haar nu 15-jarige dochter en haar ex-man zijn erg bang voor haar gedrag.

29 November 2013 12:02Gewijzigd op 15 November 2020 07:22

„De burgemeester kan zich hun angst heel goed voorstellen. Maar hij heeft geen andere middelen dan een moreel appèl”, zegt een woordvoerder van Den Oudsten. „De burgemeester heeft er ook bij de Reclassering en het Openbaar Ministerie op aangedrongen dat zij niet toestaan dat mevrouw naar Enschede reist.”

De moeder zou gezegd hebben dat zij haar dochter en haar ouders, die in Enschede wonen, wil zien. „Als ze zich iets aantrekt van haar dochter, blijft ze weg. En haar ouders kan ze ook ergens anders dan in Enschede ontmoeten”, vindt Den Oudsten. De vrouw is tot nu toe niet in Enschede geweest, want daarvan zou de burgemeester volgens landelijke afspraken op de hoogte zijn gesteld.

„Maar zodra hij daar wel van hoort, kan hij weinig doen. Een straatverbod mag de burgemeester pas opleggen als de openbare orde in gevaar komt. Voorwaarden aan vrijlating mag alleen de strafrechter vaststellen. De burgemeester kan eigenlijk alleen zo openlijk mogelijk zijn mening geven”, zegt de gemeentelijke zegsman.

Den Oudsten is niet de enige burgemeester die met dit probleem kampt. Harderwijk moet er rekening mee houden dat Fortuyn-moordenaar Volkert van der G. op proefverlof naar huis komt. Burgemeester Kolff van Veenendaal probeerde onlangs bij de rechter af te dwingen dat hij een gestrafte pedoseksueel extra voorwaarden mocht opleggen, maar ving bot. Kolff heeft in die zaak hoger beroep ingesteld.

Ook de Vereniging Nederlandse Gemeenten VNG en het Genootschap van Burgemeesters zijn van mening dat er sprake is van een ‘leemte in de wetgeving.’ De organisaties pleiten voor een structurele oplossing via de wetgever. „De strafrechter zou bijvoorbeeld advies bij een burgemeester kunnen inwinnen in dergelijke zaken en dan meteen bijzondere voorwaarden moeten opleggen. Dat voorkomt deze dilemma’s.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer