Veel meer huiselijk geweld dan gedacht
In Nederland komt huiselijk geweld veel vaker voor dan tot nu toe werd aangenomen. Per jaar benaderen zo’n 120.000 mensen de politie met een melding van huiselijk geweld.
Dat blijkt uit cijfers die deze morgen bekend werden gemaakt op een congres in Dordrecht over huiselijk geweld.
De aantallen liggen veel hoger dan tot nog toe werd verondersteld. Minister Donner sprak onlangs nog over tussen de 23.000 en de 55.000 meldingen van huiselijk geweld per jaar. Het verschil ontstaat vanwege het ontbreken van uniforme registratie bij de politie.
Huiselijk geweld was tot nu toe geen aparte categorie voor meldingen van incidenten bij de politie, maar kon onder twaalf categorieën worden geregistreerd. De politie gaat vanaf 1 januari in heel Nederland huiselijk geweld op dezelfde manier registreren.
De nieuwe cijfers zijn afgeleid uit een meting die op een willekeurige doordeweekse dag begin deze maand werd gedaan. Op die dag vroegen 336 mensen om politieassistentie in verband met gewelddadig gedrag binnenshuis. Het ging daarbij om gevallen van mishandeling, (poging tot) verkrachting, stalking, bedreiging, poging tot doodslag en ruzie.
Politiecommissaris Gerda Dijksman, landelijk programmamanager huiselijk geweld bij de politie, pleitte donderdagmorgen in het radioprogramma De Ochtenden voor het instellen van gemeentelijke interventieteams voor huiselijk geweld. Nu is het vaak nog zo dat de politie niet meer kan doen dan op een melding van huiselijk geweld afgaan om de orde en de veiligheid te herstellen zonder dat iemand kan worden aangehouden. Dijksman vindt dat de politie dan hulpverleners moet kunnen inschakelen die als de politie vertrekt de zorg onmiddellijk overnemen.
Dijksman wil ook een gesprek met instanties over een meldplicht voor hulpverleners, zoals huisartsen, bij huiselijk geweld. Ze noemde als voorbeeld een ouder echtpaar waarvan de vrouw al veertig jaar te lijden heeft onder gewelddadig gedrag van haar man. De huisarts was op de hoogte, maar schakelde de politie niet in. Het instellen van regionale meldpunten voor huiselijk geweld, zoals die ook voor kindermishandeling bestaan, zou volgens commissaris Dijksman een stap in de goede richting zijn.