Binnenland

Kamer staakt debat volksgezondheid

De Tweede Kamer heeft woensdagavond de begrotingsbehandeling van het ministerie van Volksgezondheid gestaakt. Minister Hoogervorst kon niet voldoende informatie geven over de gevolgen van de bezuinigingen voor chronisch zieken en gehandicapten.

Redactie politiek
27 November 2003 11:31Gewijzigd op 14 November 2020 00:45

De bedoeling was dat de Kamer de begrotingsbehandeling woensdagavond zou afronden, maar de fracties weigerden dat. Zij vinden het niet correct om in te stemmen met de miljardenbezuiniging op Volksgezondheid terwijl het kabinet nog geen duidelijkheid heeft verschaft over de aangekondigde fiscale compensatiemaatregel voor mensen met een handicap en chronisch zieken. Minister Hoogervorst van Volksgezondheid beloofde daarop de Kamer vanmorgen meer informatie naar de Kamer te sturen. Het debat zou aan het eind van de ochtend worden voortgezet.

De inkomensgevolgen voor de zwakken in de samenleving stonden woensdag centraal in het debat. Staatssecretaris Ross had een brief naar de Kamer gestuurd waarin staat dat alleenstaanden die zelfstandig wonen, jonger zijn dan 65 en een minimuminkomen hebben, er aanzienlijk op achteruitgaan. In het inkomensplaatje waren niet alle bezuinigingen verwerkt.

Het CDA overweegt de onlangs aangenomen Belastingwet achteraf aan te passen als de gevolgen in de ogen van de christen-democraten te groot zijn. CDA-fractievoorzitter Verhagen kondigde dat woensdag aan. Volledige compensatie acht de CDA-voorman niet mogelijk: „Iedereen moet de broekriem aanhalen.”

Minister Hoogervorst betoogde woensdag ook dat het onmogelijk is om mensen met een handicap en chronisch zieken volledig te ontzien. Dat is volgens hem ook nooit de bedoeling geweest van het kabinet toen op Prinsjesdag de fiscale compensatiemaatregel werd aangekondigd.

Hoogervorst kwam woensdag de Tweede Kamer op het punt van de psychotherapie tegemoet. Aanvankelijk wilde hij alleen de eerste dertig sessies vergoeden, woensdag stelde hij voor om patiënten met ernstige, langdurige stoornissen maximaal vijftig sessies aan te bieden. Lichtere gevallen moeten genoegen nemen met maximaal 25 behandelingen. Omdat de bewindsman geen extra geld wil uittrekken, gaat de eigen bijdrage per bezoek omhoog van 10,40 naar 15 euro.

Op andere knelpunten, zoals de fysiotherapie en het zittend ziekenvervoer, deed de bewindsman geen toezeggingen. Hoogervorst blijft bij zijn standpunt dat alle fysiotherapiebehandelingen uit het ziekenfonds moeten, uitgezonderd de eerste negen behandelingen voor chronisch zieken. De Kamer wil dat de fondsen voor chronisch zieken alle behandelingen blijven vergoeden.

Hoogervorst blijft ook bij de bezuinigingen op het zittend ziekenvervoer. De Kamer heeft daar grote moeite mee. De minister wil over een jaar kijken hoe de maatregel in de praktijk uitpakt.

Staatssecretaris Ross kwam de Kamer woensdag enigszins tegemoet op het punt van testen van ongeborenen op mogelijke aandoeningen. De bewindsvrouw wilde aanvankelijk dat de test niet standaard aan iedere vrouw onder de 36 jaar zou worden aangeboden. Alle fracties, uitgezonderd de christelijke, willen dat wel. Ross gaat nu bevorderen dat alle zwangere vrouwen recht hebben op informatie over de mogelijkheden om hun ongeboren kind te laten testen op eventuele handicaps. Ze vindt dat de arts en de vrouw er in onderling overleg uit moeten komen. Vrouwen onder de 36 die een onderzoek laten doen zonder directe medische noodzaak, moeten de test zelf betalen.

Hoogervorst toonde zich woensdag geen voorstander van het SGP-plan om een maximum te stellen aan het aantal betalende kinderen voor de WTZ- en de MOOZ-premie; de solidariteitsheffingen die particulier verzekerden betalen. Volgens de bewindsman is het nieuwe ziektekostenstelsel, dat binnen enkele jaren wordt ingevoerd, wel kindvriendelijk. Bovendien is voor maximering wetswijziging nodig en dat kost veel tijd.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer