„Restauratie Cuneratoren Rhenen start waarschijnlijk begin volgend jaar”
RHENEN. De gemeente Rhenen heeft goede hoop dat er snel kan worden begonnen met de restauratie van de toren van de Cunerakerk in Rhenen. Het 82 meter hoge bouwwerk staat sinds september in de steigers.
„We zijn bijna klaar met het restauratieplan en met de selectie van de aannemer. Als over een paar weken de aannemer bekend is, zou die de volgende dag aan de slag kunnen. We hopen begin volgend jaar volop aan de gang te zijn met de restauratie”, aldus burgemeester Van Oostrum deze week. „Lastig is dat we nog niet het volledige budget hebben om het af te maken.”
De restauratie gaat „zeker een dikke 2 miljoen euro” kosten, schat Van Oostrum. En dat is inclusief het steigerwerk en de voorbereidende werkzaamheden. „Het zou een tegenvaller zijn als we op 3 miljoen uitkomen.”
De gemeente heeft als eigenaar van de toren al zo’n 1 miljoen euro gespaard, zegt de burgemeester. „Om precies te zijn: 960.000 euro. De toren is een rijksmonument, we nemen daarom aan dat we niet alleen voor de kosten zullen moeten opdraaien.”
De gemeente Rhenen is onder meer in overleg met de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed en de provincie Utrecht. „Op particuliere stichtingen en goededoelenfondsen doen we ook een beroep om bij te dragen, maar ik ga er van uit dat de provincie ons zeker ondersteunt.”
Gedeputeerde Pennarts heeft de burgemeester beloofd in december naar Rhenen te komen om de toren te inspecteren. „Dus ik neem aan dat het goed komt.”
De provincie heeft een fonds, Erfgoedparels, voor restauratie van monumentale gebouwen. Tot nu toe is daaruit vooral herstel van buitenplaatsen bekostigd. Volgens woordvoerster Caroline van Dullemen van de provincie komen vanaf volgend jaar ook andere monumenten voor geld uit het fonds in aanmerking. „Een voorwaarde is dat de provincie niet de enige financier van een restauratie is. Als ook de gemeente Rhenen zelf bijdraagt, is aan dat criterium voldaan.”
De tweede helft van volgend jaar, als wordt bepaald welke restauratieprojecten er worden gesubsidieerd, kan er volgens Van Dullemen meer duidelijkheid worden gegeven over de vraag of de Cuneratoren mede met provinciaal monumentengeld kan worden opgeknapt.
Eind jaren zestig had de laatste restauratie plaats. Van Oostrum: „Daarna heeft de toren veertig jaar in weer en wind gestaan. Groot onderhoud is na zo veel tijd hard nodig, zeker nu sommige natuurstenen elementen aan vervanging toe blijken te zijn. Het normale onderhoud heeft al die jaren wel plaatsgehad.”
Nadat er begin dit jaar steen uit de toren naar beneden was gevallen, werd in mei de omgeving met hekken afgezet om ongelukken te voorkomen.
Onderzoek toonde aan dat grote brokken steen in de toren loszaten. In september werd de toren met het oog op de komende restauratie in de steigers gezet.
Van Oostrum denkt dat de restauratie in totaal drie jaar gaat duren. „Hopelijk kunnen we in één keer door. Wanneer de portemonnee leeg is, zullen we de operatie tijdelijk moeten stilleggen. Maar dat doen we liever niet, ook omdat we dan de steigers langer moeten huren en dat kost ook wat. Als gemeente willen we eventueel voorfinancieren, maar dan moet het geld wel zijn toegezegd.”
Naast de Cuneratoren ondergaat ook het dak en de glas-in-loodramen van de Cunerakerk een opknapbeurt.
De bedoeling is dat dat volgend jaar gaat gebeuren, bevestigt voorzitter Van Ginkel van het college van kerkrentmeesters van de protestantse gemeente in Rhenen, die het kerkgebouw beheert.
De burgemeester beklom vorige week hoogstpersoonlijk de Cuneratoren om alvast de haan van de spits te halen. Uit voorzorg, want de gemeente Rhenen wilde daarmee voorkomen dat eventuele onverlaten de steigers zouden opvatten als een uitnodiging om de haan te stelen. Het koperen gevaarte, dat na de restauratie wordt teruggeplaatst, krijgt een nieuw laagje bladgoud. Ook de bol onder de haan werd gedemonteerd.