Kerk & religie

„De kerkgangers van Wolfersdiek zoeken de beproefde waarheid”

Het waren meest eenvoudige mensen die de geschiedenis van de gereformeerde gemeente van Wolphaartsdijk uitmaakten. Vooral boeren en landarbeiders. Het waren ook „mensen die het in afhankelijkheid met de Heere durfden wagen.”

Jan van ’t Hul
21 November 2013 18:43Gewijzigd op 15 November 2020 07:12
„Wij wonen in een uithoek” Beeld Sjaak Verboom
„Wij wonen in een uithoek” Beeld Sjaak Verboom

Het dorp Wolphaartsdijk (Zeeuwen zeggen „Wolfersdiek”) ligt in Zuid-Beveland, net ten zuiden van het Veerse Meer. Bestuurlijk hoort het tot de gemeente Goes.

In het dorp staat de prachtige, later witgeschilderde Nicolauskerk, in 1859 gebouwd in neobyzantijnse stijl. Lengte, hoogte en breedte zijn aan elkaar gelijk. Een voor Nederland unieke kerk.

Aan de Villa Novastraat staat nog een kerkje, van de gereformeerde gemeente. De kerk is rechttoe, rechtaan gebouwd, strak en sober, zonder toren en zonder klok, maar wel een echte kerk, met binnen een paar hangende kroonluchters aan het plafond en een pijporgel boven de kansel.

Op 3 april 1836 scheidde de eerste kerkganger in Wolphaartsdijk zich af van de Nederlandse Hervormde Kerk. Het was Cornelis van der Bliek. Hij kon zich niet langer verenigen met de liberale leer die daar verkondigd werd. Een jaar later volgden er meer.

Ze vonden elkaar tijdens godsdienstoefeningen waarin ds. H. J. Budding voorging. Om „de oude beproefde waarheid” te horen, gingen er zondags steeds meer mensen naar Goes, waar al een gereformeerde gemeente was.

Maar de wandelaars uit Wolphaartsdijk begeerden gaandeweg („indien het in des Heeren gunst mogt zijn”) een kerk op het eigen dorp. In het door J. C. Murre geschreven herdenkingsboek ”Geopende ogen over Wolphaartsdijk” staat dat er een „eerbiedig verzoek” aan de classis werd gedaan om tot een eigen gemeente te mogen komen, „omdat er zooveel menschen zijn die zoo een verre reis naar Goes niet kunnen doen zoo als oude menschen en zwakke menschen en kinderen zodat het bij vele maar een halfe Godsdienst, dat kunnen wij begrijpen.”

Op 16 mei 1912 werd de gereformeerde gemeente van Wolphaartsdijk geïnstitueerd. In dezelfde maand werd aan de Villa Novastraat de kerk in gebruik genomen. Ds. J. R. van Oordt uit Middelburg deed dit met een preek over 1 Koningen 8:29: „Dat Uwe ogen open zijn nacht en dag over dit huis, over deze plaats van dewelke Gij gezegd hebt: Mijn Naam zal daar zijn; om te horen naar het gebed, hetwelk Uw knecht bidden zal in deze plaats.”

In 1945 werd het eerste beroep uitgebracht, op kandidaat M. Blok. Zou dat zin hebben, een predikant beroepen naar het onbeduidende Wolfersdiek? Ouderling M. Nijsse merkte op de betreffende ledenvergadering op: „Wij wonen in een uithoek, maar ook de einden der aarde zullen naar Zijn leer wachten.”

Dat neemt niet weg dat Wolphaartsdijk na 148 beroepen (waarvan 15 samen met het naburige Nieuwdorp) nog steeds vacant is. Toch, en dat is de boodschap van het jubileumboek ”Geopende ogen” dat recent verscheen, heeft de Heere al die jaren Zijn bewarende hand getoond over de gemeente van Wolphaartsdijk.

Ds. G. Hoogerland hield op 22 mei 2012 een herdenkingspreek over Jesaja 60:11a: „De geopende poorten van Sion.” Aan het slot van zijn preek zei hij: „Het is een voorrecht dat jullie dat hier gedenken mogen: honderd jaar prediking, honderd jaar de gemeente. Maar als je hier geleefd hebt en het Woord gehoord hebt en daar dezelfde onder blijft, dan zal het straks tegen je getuigen, eeuwig tegen je getuigen. Daarom, hoort nog het Woord des Heeren.”

De gereformeerde gemeente te Wolphaartsdijk bestond in het jaar van instituering uit 145 leden en doopleden. Dat aantal groeide gaandeweg tot boven de 400 in de jaren vijftig. Vervolgens liep het ledental terug tot onder de 300. De laatste jaren ligt het vrij stabiel, rond de 250.


Jubileumboek Wolphaartsdijk

”Geopende ogen over Wolphaartsdijk” luidt de titel van het herdenkingsboek dat verscheen bij het honderdjarig bestaan van de gereformeerde gemeente in de Zeeuwse plaats. Het boek is geschreven door J. M. C. Murre, in samenwerking met anderen.

Beschreven worden ook de voorgeschiedenis van de gemeente, de Reformatie in de regio en gebeurtenissen rond de Afscheiding. De uitgave besluit met vier preken: een biddagpreek van ds. A. Vergunst, de herdenkingspreek van ds. J. C. Weststrate bij het 75-jarig bestaan, een preek van ds. M. Mondria en de herdenkingspreek van ds. G. Hoogerland.

Het boek is te bestellen bij scriba L. P. Kramer, Gardenierhof 11, 4471 CN Wolphaartsdijk, tel. 0113-581977 en bij J. M. C. Murre: jmcmurre@kpnplanet.nl.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer