900 banen weg bij Philadelphia Zorg
AMERSFOORT (ANP). Bij Philadelphia Zorg verdwijnen 900 banen in de komende twee jaar. Dat hebben de 7600 medewerkers en andere betrokkenen woensdag te horen gekregen. Hoeveel gedwongen ontslagen daarbij zullen vallen, is niet duidelijk. „Een deel is op te vangen door natuurlijk verloop en doordat mensen vrijwillig weggaan. Maar gedwongen ontslagen zijn onvermijdelijk”, zei bestuursvoorzitter Greet Prins woensdag.
Philadelphia doet aan gehandicaptenzorg op verschillende locaties in het land. De organisatie ziet zich volgens Prins gedwongen tot de ontslagen door bezuinigingen van de overheid op de AWBZ. Die gaat in 2015 deels over naar de gemeenten. „In 2014 hebben we al 10 miljoen minder te besteden, als gevolg van bezuinigingen. De komende jaren loopt dat op tot 40 miljoen”, aldus Prins. „We vinden het beroerd en vervelend voor medewerkers en cliënten dat we dit moeten doen. Maar het is nodig voor het voortbestaan van Philadelphia.”
In een reactie spreekt Abvakabo FNV van een „mokerslag voor de zorg”. De zorgvakbond beticht Philadelphia van voorsorteren op de kabinetsplannen, omdat het grootste deel van de bezuinigingen in de gehandicaptenzorg pas in 2015 ingaat.
Volgens Abvakabo lijkt de ontslagronde het gevolg van het zorgakkoord van het kabinet, werkgevers en andere partijen. „We moeten nu kiezen voor goede kwaliteit van zorg. De werkdruk in de gehandicaptenzorg is al gigantisch. En de werkloosheid is al torenhoog. We moeten kiezen voor koopkracht en echte banen”, zo reageerde voorzitter Corrie van Brenk woensdag.
In de ondersteunende functies verdwijnen bij Philadelphia naar verwachting zo’n 300 banen, onder het verzorgend personeel en de begeleiders ongeveer 600. Een aantal locaties gaat dicht. Het proces moet eind 2015 voltooid zijn. De ontslagen worden opgevangen door het inzetten van digitale hulpmiddelen (bijvoorbeeld beeldbellen) en door meer te vragen van vrijwilligers en van cliënten zelf.
Momenteel werken er al zo’n 4500 mensen bij Philadelphia als vrijwilliger. Dat moeten er meer worden en het is de bedoeling dat ze ook meer gaan helpen. „Nu hebben we bijvoorbeeld twee betaalde begeleiders bij het eten. Straks worden dat dan één vrijwilliger en één vaste kracht”, aldus Prins.