Geen fout in procedure ziek Georgisch meisje
DEN HAAG (ANP). Degenen die zorg moesten verlenen aan het Georgische meisje Renata, dat in november 2012 naar Polen is teruggestuurd, hebben geen fouten gemaakt. Het 6-jarige meisje bleek bij aankomst in Polen acute leukemie te hebben. De Inspectie Veiligheid en Justitie en de Inspectie voor de Gezondheidszorg deden onderzoek en concluderen dat de zorgverleners niet nalatig zijn geweest of verwijtbaar hebben gehandeld.
Renata kwam met haar familie in juni 2012 vanuit Polen naar Nederland. Nederland stuurde de familie terug, omdat volgens Europese verdragen het land waar asielzoekers zich als eerste melden, verantwoordelijk is voor de beoordeling van het asielverzoek.
De inspecties vinden wel dat de overdracht van de medische gegevens tussen de betrokken instanties gebrekkig was. Daardoor is het van een diagnose van de ziekte niet gekomen. Pas in Polen bleek dat het meisje ernstig ziek was. Maar volgens de inspecties heeft het geen negatieve gevolgen gehad voor het verloop en de behandeling van de ziekte.
Al eerder hebben de inspecties gezegd dat diverse instanties slecht communiceren over de gezondheidssituatie van een asielzoeker. Dat was in de zaak van de Russische Aleksandr Dolmatov, die zelfmoord pleegde terwijl hij in Nederland in vreemdelingendetentie zat. Ook de Nationale Ombudsman Alex Brenninkmeijer leverde kritiek: „De overheid heeft vooral ogen voor veiligheidsrisico’s en het beheersen van de kosten en houdt te weinig rekening met ‘de mens”’.
Staatssecretaris Fred Teeven van Veiligheid en Justitie herkent de kritiek van de inspecties. Hij wijst erop dat sinds de kwestie-Dolmatov stappen zijn gezet om de situatie te verbeteren. Zo is er een samenwerkingsovereenkomst tussen instanties gesloten om artsen medische gegevens sneller met elkaar te laten delen. Een mogelijke tijdelijke oplossing zou kunnen zijn om asielzoekers bij overplaatsing hun eigen medisch dossier te laten meenemen. De inspecties vinden namelijk ook dat het medisch beroepsgeheim het uitwisselen van informatie moeilijker maakt bij asielzoekers die niet mondig genoeg zijn.