Binnenland

Handel, niet verleden bepaalt band Indonesië

JAKARTA (ANP). De oude koloniale verhoudingen tussen Nederland en Indonesië hebben niet veel invloed meer op de huidige relatie. Maar Indonesië is inmiddels een grote speler in de wereld, waar wij misschien wel meer aan hebben dan Indonesië aan ons. Dat zegt Gerry van Klinken, kenner van de Indonesisch-Nederlandse betrekkingen, over het belang van de economische missie naar het land.

19 November 2013 18:20Gewijzigd op 15 November 2020 07:09

Niet voor niets brengen premier Mark Rutte, minister Lilianne Ploumen (Buitenlandse Handel) en staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) vanaf woensdag een bezoek. In hun kielzog reist de grootste Nederlandse handelsmissie naar Indonesië ooit mee: 15 topmensen en vertegenwoordigers van meer dan 100 Nederlandse bedrijven.

Net als China, waar Rutte vorige week nog president Xi Jinping ontmoette, is Indonesië een belangrijk land in Azië. Het heeft bijna 250 miljoen inwoners en de economie groeit bovendien jaarlijks met meer dan 5 procent.

Nederland is al de tweede handelspartner van Indonesië binnen de EU. Maar toch lijkt het hoog tijd de banden steviger aan te halen. Wereldleiders zijn kind aan huis in het land. De Duitse bondskanselier Angela Merkel bracht vorig jaar nog een bezoek, in gezelschap van kopstukken van het Duitse zakenleven.

Premier Rutte - die dinsdag al in het land arriveerde - en de Indonesische president Susilo Bambang Yudhoyono spreken elkaar woensdag. Ze bekrachtigen dan een gezamenlijke verklaring over een „gelijkwaardig en toekomstgericht partnerschap”.

Donderdag laat Rutte zich informeren over grootschalige kustwerken waarvoor Indonesië plannen ontwikkelt met hulp van Nederlandse experts; juist op het moment dat Jakarta zich voorbereidt op de jaarlijks terugkerende overstromingen.

Toch komt ook de tijd dat Indonesië en Nederland met oorlog uit elkaar gingen aan bod. Rutte legt vrijdag een krans legt bij het kerkhof in Kalibata waar duizenden Indonesische slachtoffers liggen van de onafhankelijkheidsstrijd tegen Nederland. Ook bezoekt hij het ereveld Menteng Pulo, de rustplaats van 4300 Nederlandse oorlogsslachtoffers.

Indonesië-kenner Van Klinken denkt dat Nederland en Indonesië klaar zijn voor een hechtere band. „Indonesië is een stabiel democratisch land, wat we 15 jaar geleden niet durfden te dromen”, aldus de onderzoeker van het KITLV in Leiden. Hij wijst er wel op dat dat mensenrechten in bijvoorbeeld Papua een rol kunnen blijven spelen. Vorig jaar ging mede daardoor de verkoop van Nederlandse tanks aan Indonesië niet door.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer