Maastricht repareert grotten rond krater
De gemeente Maastricht begint binnenkort met het opvullen van instabiele grotten onder de Luikerweg op de St.-Pietersberg. Het betreft een gangenstelsel van 820 vierkante meter.
Dat maakte de gemeente dinsdag bekend. Begin deze maand ontstond een krater van 10 bij 10 meter in de Luikerweg. Het naastgelegen restaurant, chalet Bergrust, is momenteel dicht. De situatie ter plekke is te riskant.
Rond de krater is het mergeldak van de gangen op sommige plaatsen slechts enkele meters dik en komen breuken veelvuldig voor, meldt het Staatstoezicht op de Mijnen in een dinsdag gepresenteerd rapport. Op en rond de Luikerweg kunnen daarom opnieuw grote kraters meter ontstaan, tot 25 bij 25 meter. Het bewuste gebied is voornamelijk maaiveld, er staan geen woningen.
De gemeente verwacht ruim een maand nodig te hebben om de instabiele gangen rond de krater op te vullen. Dat gebeurt met 3300 kubieke meter dämmer, een soort specie die op dezelfde manier krimpt en uitzet als mergel.
De operatie gaat ten minste 400.000 euro kosten, aldus wethouder W. Hazeu (Cultureel Erfgoed). Wie voor de kosten gaat opdraaien, is nog onduidelijk. „Over zo’n zaak is geen jurisprudentie”, zegt Hazeu.
Het gebied op de St.-Pietersberg behoort aan vier partijen: de gemeente, Natuurmonumenten, een particulier en de Waterleidingsmaatschappij Limburg. De gemeente Maastricht betaalt de uitbater van het restaurant vooralsnog de geleden schade.
Onduidelijk blijft waardoor de krater in de Luikerweg precies is ontstaan. Bij de instorting stroomde 3 miljoen liter water door de grot. Of eerst een waterleiding is geknapt en daarna de gang is ingestort of dat het proces zich juist andersom voltrok, is niet achterhaald.
Wel is volgens het rapport duidelijk dat gedurende een periode van ten minste tien jaar water in het gangenstelsel is gestroomd. Dat is te zien aan kalkafzettingen in het plafond van de grotten. Er zitten zogeheten stalactieten van enkele millimeters.
In de toekomst gaat de gemeente ten zuiden van de krater op de Luikerweg, bergopwaarts, over een lengte van 150 meter proefboringen doen om de staat van het gangenstelsel in de gaten te houden.