Koning naar Colombia en onrustig Venezuela
CARACAS/BOGOTÁ (ANP). Koning Willem-Alexander en koningin Máxima bezoeken op 22 en 23 november Colombia en Venezuela. Colombia is een van de favorieten voor buitenlandse ondernemers in Latijns-Amerika en Venezuela wordt geplaagd door een politieke en economische crisis.
De Venezolaanse president Nicolás Maduro probeert de inflatie van meer dan 50 procent te beteugelen door winkeliers te beschuldigen van prijsspeculatie en ze te dwingen hun prijzen te verlagen. Sommige winkels zijn geplunderd. Zeker 100 winkeliers zijn opgepakt vanwege ‘gewetenloze prijsverhogingen’. Voor de meeste zaken staan enorme rijen van mensen die van de prijsverlagingen willen profiteren. Er wordt gevreesd voor meer plunderingen en rellen.
Venezuela is het grootste buurland van het koninkrijk. Aruba en Curaçao liggen vlak voor de kust van Venezuela. In Nederland wonen circa 4500 Venezolanen. Ongeveer 1500 Nederlanders wonen in Venezuela.
„De mogelijkheden om handel te drijven met Colombia zijn op dit moment groter dan met Venezuela”, zegt Jan van Wissen, adviseur voor ondernemers die zaken willen doen met Latijns-Amerika. „Met Colombia heeft Nederland al het waterpartnerschap afgesloten waarin oplossingen worden gezocht voor overstromingen. Maar er komen ook andere contracten uit voort, zoals voor de havenbouw en de transportsector.” De afgelopen jaren kwam Colombia in Nederland vooral in het nieuws vanwege Tanja Nijmeijer, die zich daar bij de rebellenbeweging FARC heeft aangesloten.
Dat Venezuela een lastiger land is komt door de economische politiek die de overleden socialistische president Hugo Chávez in 1999 inzette. Veel bedrijven zijn genationaliseerd. Door het vastzetten van de Amerikaanse dollarkoers is er een enorm verschil ontstaan met de dollar op de zwarte markt. Importeurs kunnen via de overheid beperkt officiële dollars aanschaffen om goederen uit het buitenland te kopen. Als ze meer dollars nodig hebben, moeten ze die tegen een 10 keer zo hoge koers op de zwarte markt zien te kopen. Veel Venezolanen zijn daarom naar landen als Panama en Colombia verhuisd.
Ondanks de problemen in Venezuela juicht Van Wissen het koninklijke bezoek toe om de weg te openen voor onder meer de oliesector. Venezuela heeft een van de grootste olievoorraden ter wereld en zijn economie is daar vrijwel geheel op gebaseerd.
Heel anders denkt de Venezolaanse journaliste Andreina Flores over het bezoek: „Waarom kiezen ze dit moment? Het is 2 weken voor de lokale verkiezingen. Die zijn belangrijk omdat nu president Maduro, die een half jaar regeert, de maat wordt genomen. Er zijn tekorten aan eten en medicijnen. De gemoederen zijn verhit. Er kan een uitbarsting komen.”