Binnenland

Universiteiten beloven betere voorlichting

UTRECHT (ANP). Voorlichtingsbrochures van hogescholen en universiteiten geven toekomstige studenten geen eerlijke informatie over studies. Ook komt de informatie vaak te laat. Dat vindt de studentenvakbond LSVb.

18 November 2013 06:44Gewijzigd op 15 November 2020 07:05

De LSVb onderzocht voorlichtingsmateriaal van 11 universiteiten en 26 hogescholen. Een conclusie was dat bijna geen enkele studie het in de brochure vermeldt als er een bindend studieadvies wordt gehanteerd. Ook komt informatie over studies vaak niet overeen met de cijfers van de Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO).

Opleidingen zijn verplicht vanaf mei objectieve en vergelijkbare informatie te geven, maar volgens LSVB-voorzitter Jorien Janssen hebben veel scholieren zich dan al aangemeld.

De studentenvakbond krijgt bijval van Kamerleden Pieter Duisenberg (VVD) en Mohamed Mohandis (PvdA). „Studenten moeten weten wat hun arbeidsmarktperspectief is of wat hun startsalaris kan zijn als zij een studie kiezen”, vindt Duisenberg. „Het volledig informeren van de student is geen vrijblijvendheid, het is een morele verplichting”, meent de VVD’er.

„Ik wil geen glossy’s om studenten te lokken, maar duidelijke informatie over zaken als het aantal contacturen en een bindend studieadvies. Zo weet elk talent voor aanvang van de opleiding wat hem of haar te wachten staat en kan daardoor maximaal tot zijn recht komen”, vindt Mohandis.

De Vereniging Hogescholen is in juni vorig jaar al begonnen met verbetering van de voorlichting door middel van een studiebijsluiter. Inmiddels wordt die door ongeveer 30 van de 37 hbo’s gehanteerd, laat de vereniging weten. „In de bijsluiter is met name aandacht voor de inhoud van de studie en het arbeidsmarktperspectief. Informatie over bindend studieadvies en dergelijke hoort primair thuis in de onderwijs- en examenregeling. Maar er is geen bezwaar om dat ook in een studiebijsluiter te melden in het kader van transparantie en helderheid voor de student.” De studiebijsluiter is ontwikkeld in overleg met onder meer de LSVb.

De universiteiten volgen binnenkort met de studiebijsluiter, heeft de vereniging van universiteiten VSNU laten weten. Voor 1 mei moet die klaar zijn. De VSNU zegt het onderzoek van de LSVb „zeer serieus” te nemen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer