Fruitvlieg helpt bij onderzoek hartproblemen
GRONINGEN (ANP). Onderzoekers van het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) hebben een nieuw geneesmiddel tegen hartritmestoornissen ontwikkeld met behulp van fruitvliegjes. De hartcellen van een fruitvliegje lijken namelijk zo veel op die van de mens, dat ze heel goed te gebruiken zijn om boezemfibrilleren te onderzoeken, zo meldde klinisch farmacoloog Bianca Brundel van het UMCG vrijdag.
Boezemfibrilleren is de meest voorkomende vorm van hartritmestoornissen. Het hart klopt dan onregelmatig en meestal te snel. Het kan gevaarlijk zijn, omdat het de kans op een hersenbloeding en hartfalen vergroot. Bijna 10 procent van de ouderen krijgt er last van, maar het komt ook steeds vaker voor bij jongeren, onder meer door overgewicht.
Onderzoekers wekten boezemfibrilleren op in het hartje van fruitvliegjes door ze in een elektrisch veld te plaatsen. „Daarna keken we welke schade ontstaat in het hart van zo’n vliegje. Die toont veel overeenkomsten met met wat er bij ritmestoornissen in een mensenhart gebeurt.” Ook de werking van een medicijn kon zo worden getest. „Op die manier vonden we een geneesmiddel dat schade tegengaat en de ritmestoornissen remt.”
Het middel wordt nu al in experimentele studies getest op mensen. Brundel verwacht dat het medicijn over enkele jaren op de markt kan komen.