Studie naar therapie op maat bij kanker
UTRECHT. Het kweken van tumorcellen buiten het lichaam moet een op de persoon afgestemde behandeling van kanker een stap dichterbij brengen.
Een groep internationale onderzoekers zal de komende vier jaar een methode verder ontwikkelen waarbij tumorweefsel van individuele patiënten in het laboratorium wordt opgekweekt. Dit moet leiden tot een behandeling op maat.
De officiële aftrap van de studie had dinsdag in Utrecht plaats.
De gekweekte tumorcellen zullen worden gebruikt om, binnen relatief korte tijd, uitsluitsel te geven over het effect van diverse antikankermiddelen.
Op dit moment kunnen artsen slecht inschatten of een chemokuur wel of niet zal aanslaan bij een patiënt.
De onderzoekers hopen dat het vooraf testen van middelen op de lichaamseigen tumorcellen niet alleen een behandeling zal opleveren die effectief is, maar ook zorgt voor een therapie die minder bijwerkingen geeft.
Voor de studie is 6 miljoen euro beschikbaar, geld dat KWF Kankerbestrijding ophaalde met de jaarlijkse campagne ”Sta op tegen kanker”.
Het onderzoeksteam bestaat uit negentien wetenschappers onder leiding van Hans Bos, hoogleraar moleculair kankeronderzoek in het UMC Utrecht, en prof. Hans Clevers van het Hubrecht Instituut in Utrecht. Ze richten zich vooralsnog op darm-, prostaat- en alvleesklierkanker.
Per type zal van zo’n tachtig patiënten tumorweefsel worden verzameld en onderzocht.
De bevindingen moeten nieuwe behandelrichtlijnen opleveren voor deze vormen van kanker.