Binnenland

„Eusebius ook voor vreemdeling in Jeruzalem”

ARNHEM. Arnhem kan Anneke ze zich niet zonder de monumentale Eusebiuskerk voorstellen. „De oude dame hoort bij de stad.”

Jan Kas
12 November 2013 19:55Gewijzigd op 15 November 2020 06:57

Anneke van de Griend, vrijwilligster en coördinator van de kerkdiensten, is zelf ook nauw verbonden is met het kerkgebouw dat de komende jaren wordt gerestaureerd. „Jij hebt het DNA van de Eusebiuskerk in je, zeggen mensen soms.”

„Mensen vragen me vaak: „Hé, hoe gaat het met de Eusebius?” Ik kom niet los van die kerk, maar wil dat ook niet”, zegt Van de Griend, voormalig docente methodiek en didactiek aan de christelijke pedagogische academie Felua in Ede.

Sinds 1985 is ze actief als vrijwilligster voor de Arnhemse kerk. Ze is hoofd van de rondleiders en regelt de laatste dertien jaar ook de kerkdiensten die op de derde zondag van de maand in de kerk worden gehouden.

Het leek haar wel wat toen ze een oproep voor vrijwilligers las. „Historie heeft mijn interesse en de Eusebiuskerk is de mooiste kerk van Arnhem.” Van de Griend, afkomstig uit de regio Delft-Rijswijk, woont sinds 1957 in de Gelderse hoofdstad. „Ik ben een echte ‘Ernhemse’ geworden.”

Van de kerk kent ze inmiddels vrijwel elk detail. „Als gidsen hebben we allerlei naslagwerken, maar tweemaal gaf Adrie Schellevis, de hoofdopzichter bij de wederopbouw van de kerk na de verwoesting in de Tweede Wereldoorlog, mij een persoonlijke rondleiding. Veel van wat ik bezoekers vertel heb ik rechtstreeks van meneer Schellevis.”

De Eusebiuskerk staat weer in de steigers. Restauratie is vooral nodig omdat het natuursteen dat is gebruikt voor onder andere de ornamenten van de kerk en de bekleding van de toren in slechte staat verkeert. De kosten van de restauratie, die over zes jaar voltooid kan zijn, worden geschat op 27 miljoen euro.

De Stichting Eusebius Arnhem, die de kerk beheert, moet daarvan 3,5 miljoen euro op tafel leggen. Daarvoor is de actie ”Samen Sterk voor de Eusebius!” begonnen. Van de Griend steunt die campagne van harte. „De kerk mag ons best wat kosten, gezichtsbepalend als ze voor Arnhem is. Van welke kant je ook aan komt rijden naar de stad toe, de toren van de Eusebiuskerk is vanuit de verte zichtbaar.”

De maandelijkse diensten trekken 150 tot 200 kerkgangers. „We hebben een fanclub van mensen die er elke keer zijn.”

Zes diensten nemen de zes wijkgemeenten van de protestantse gemeente in Arnhem voor hun rekening, ook haar eigen gemeente rond de Opstandingskerk. Voor de andere kerkdiensten nodigt Van de Griend de gastvoorgangers uit, vaak predikers van enige naam, zoals de predikanten Scheltens (gereformeerd Lunteren), Van Ark (hervormd Wezep), Oussoren (bekend van de Naardense Bijbel) en Visser van de voormalige Pauluskerk in Rotterdam.

De kerstnachtdienst heeft gemiddeld 1200 bezoekers. Van der Griend: „Velen van hen komen zo eens per jaar nog in de kerk en horen dan toch de christelijke boodschap van de hoop.”

Het multifunctionele gebruik van het eeuwenoude kerkgebouw biedt missionaire mogelijkheden. Van de Griend: „Zo vragen we 
de voorgangers als er een expositie in de kerk is ingericht, daarbij aan te sluiten. Deze zomer was bijvoorbeeld weer de Mode 
Biënnale. Een bezoeker van 
het mode-evenement, die 
anders nooit in een kerk kwam, luisterde mee naar de preek van de dominee. „Die vent had toch een goed verhaal”, zei hij na afloop van de dienst. Je weet nooit wat mensen ervan meenemen. Gods Geest waait waarheen Hij wil, zeg ik maar. Ook voor de vreemdeling in Jeruzalem moet de Eusebiuskerk daarom behouden blijven.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer