Alphen maakt zich op voor herindelingsverkiezingen
ALPHEN A/D RIJN. CDA, ChristenUnie en SGP in de fusiegemeente Alphen aan den Rijn willen geen koopzondagen in de kleine kernen, ook al is het voor het CDA geen breekpunt. Woensdag gaan de inwoners van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude, maar ook in delen van Friesland, naar de stembus. De campagne voor de herindelingsverkiezingen is nog in volle gang.
De afgelopen dagen kwamen promimenten van nagenoeg alle landelijke partijen langs. Tijdens het laatste lijsttrekkersdebat vanavond zijn de plaatselijke politici weer aan de beurt.
De fractievoorzitters van de christelijke partijen, CDA, ChristenUnie en SGP, trekken zich vooral de frustraties van de inwoners van de kleine kernen aan. Die gaan straks op in een grote gemeente die de voorlopige naam van Alphen aan den Rijn draagt.
In totaal kunnen 83.000 stemgerechtigden hun stem uitbrengen, verreweg de meesten uit Alphen aan den Rijn. De inwoners van de kleine kernen zijn bang dat hun gemeente stadsallures zal krijgen.
Staan voor de kern
„Wij hebben niet voor niets de verkiezingsleus ”Wij staan voor de kern””, zegt SGP-lijsttrekker G. J. Schotanus. „De behoudende kernen in de oude gemeenten Boskoop en Rijnwoude zaten niet te wachten op deze herindeling. Van de nieuwe gemeente verlangen wij dan ook een heel afgepast kernenbeleid. Wij pleiten voor een aparte kernenwethouder.” De Boskoper is er niet bang voor dat de christelijke inbreng in de nieuwe gemeente minder zal zijn.
„Ik reken een beetje op de trouwe achterban”, zegt CU-lijsttrekker en huidig Alphens wethouder M. du Chatinier. „Als er in de kleine kernen een opkomst van 70 procent is en in Alphen aan den Rijn 35 procent, komt het goed met de christelijke partijen.”
Du Chatinier maakt zich druk over het feit dat burgers naar zijn mening te weinig weten over wat er op het gebied van zorg op hen afkomt. „Door de maatregelen van het Rijk raken zij hun recht op jeugdzorg en delen van de ouderen- en thuiszorg kwijt. In plaats daarvan krijgen ze een aanspraak op zorg bij de gemeenten.” De Alphenaar vreest vooral voor de gevolgen voor de jeugdzorg.
Als het gaat om de zondagsopenstelling, zeggen alle drie de partijen dat ze niet verder willen gaan dan de twaalf zondagen waarop de winkels in alleen de kern Alphen aan den Rijn de deuren mogen openen. CDA-lijsttrekker M. Verkleij: „Het kan nog een hele toer worden om ons standpunt te verdedigen. Wij willen graag het dorpse gevoel van Boskoop en Rijnwoude op de been houden. Als uitgangspunt geldt: op zondag geen winkels open in de kleine kernen, maar het zal voor ons geen breekpunt zijn.”
Op orde
Verkleij: „Wat wij ook met de CU gemeen hebben, is de zorg om elkaar. Ik maak me zorgen om het voortbestaan van de voorzieningen en clubs, waar vele vrijwilligers voor anderen bezig zijn. Het huishoudboekje van de gemeente moet structureel op orde komen, maar dat mag niet ten koste gaan van dit soort dingen.”
De christelijke partijen hebben vanouds veel stemmers onder de boomkwekers in de omgeving. Schotanus: „Wij werpen ons op om vooral vmbo-leerlingen te binden aan de groensector. De gemeente zou de branche kunnen ondersteunen door boomkwekers te helpen bij het aan het werk zetten van werkloze jongeren. Ook moeten de opleidingen tot agrarisch medewerker een duw in de rug krijgen.”
Op de vraag op hoeveel zetels de drie lijsttrekkers hopen, reageert de CDA’er redelijk zelfverzekerd: „Wij gaan voor 10 van de 39 raadszetels”, aldus Verkleij. „Wij gaan voor vijf”, zegt Du Chatinier. „Ik verwacht er één, maar ik bid om twee”, aldus Schotanus.