Binnenland

Registreren helpt bij vinden Nederlanders

DEN HAAG (ANP). Als Nederlanders naar het buitenland gaan, voorgoed of alleen voor een vakantie, kunnen ze zich registreren bij de Nederlandse ambassade. Nederland kan dan snel contact met hen opnemen bij aanslagen, rampen en burgeroorlogen. Zo kan snel duidelijk worden of de Nederlanders in orde zijn of hulp nodig hebben. Een wondermiddel is het niet, soms blijven mensen onder de radar, maar het helpt.

11 November 2013 18:30Gewijzigd op 15 November 2020 06:55

Nederland vraagt nu aan landgenoten in de Filipijnen om zich te registreren, als ze dat nog niet hebben gedaan. Het Aziatische land is zwaar getroffen door de tyfoon Haiyan. Die heeft zeker één Nederlander het leven gekost, bleek maandag. Met zeker 16 andere landgenoten is sinds de tyfoon geen contact meer geweest.

„Nederlanders kunnen zich wereldwijd registreren bij een ambassade als ze in een land verblijven. Dat doen ze vooral in landen waar de veiligheidssituatie niet zo best is”, legt een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag uit.

In een enkel geval wordt geadviseerd om je te registreren op het moment dat je een land binnenkomt. „Bovendien kun je dan aangeven of je e-mails over veiligheidsadviezen wil ontvangen. Soms geven we ook sms-alerts als er plotseling iets verandert. Je kan je voorstellen dat in landen als Irak en Afghanistan de registratiegraad heel hoog is.”

Zo’n sms-waarschuwing werd in juli verstuurd aan alle geregistreerde Nederlanders in Kenia. Toeristen zouden doelwit van terroristen zijn en konden daarom beter niet naar plekken gaan waar veel buitenlanders samenkomen.

Toch blijven er mensen uit het zicht van de ambassades en dus het ministerie. Vooral mensen die voor korte tijd verblijven in een land, melden dat niet bij de ambassade. Daardoor kan het zijn dat er meer mensen in een land verblijven, dan dat zich geregistreerd hebben.

„In het geval van een crisis gebeurt het, juist om die reden, wel eens dat we mensen oproepen zich te registreren bij de ambassade. Dat gebeurde bijvoorbeeld na de aardbeving in Japan. Het was toen erg moeilijk om contact te krijgen met mensen, maar tegelijk kregen we veel vragen van bezorgde Nederlanders die op zoek waren naar mensen”, laat de woordvoerder weten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer