Stikstof dreigt korhoenders te nekken
NIJVERDAL (ANP) - De uitstoot van stikstof door industrie en landbouw is de belangrijkste reden van het uitsterven van het korhoen op de Sallandse Heuvelrug. Dat is gebleken uit een studie in opdracht van Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten en de Vogelbescherming, waarvan de resultaten donderdag zijn gepresenteerd.
Het korhoen is een beschermde vogelsoort die alleen nog in Overijssel in het wild leeft in ons land. Door de uitstoot van stikstof neemt de soortenrijkdom van planten in het Overijsselse gebied af. Dat heeft effect op de insecten die jonge korhoenders eten. „Zonder nieuwe aanwas is de Sallandse Heuvelrug een sterfhuis”, zegt Lars Soerink van de Vogelbescherming.
Op de Sallandse Heuvelrug leven nu circa 20 korhoenders. In de jaren 70 van de vorige eeuw waren dat er nog honderden. Er op dit moment sterven er niet veel dieren, dus de soort kan het nog een tijdje volhouden, aldus Soerink. Maar de populatie is ook zwak door inteelt. Al tweemaal zijn korhoenders uit Zweden bijgeplaatst in de Overijsselse populatie.
De natuurbeschermingsorganisaties doen nu een beroep op de landelijke overheid om werk te maken van het stikstofbestrijdingsbeleid. Als dat niet wordt aangepakt, dan is het „een heilloze weg” om dieren te blijven bijplaatsen. Als het rapport helemaal is afgerond, wordt het aangeboden aan staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken).
In een reactie laat het ministerie van Economische Zaken weten dat het ondanks alle inspanningen al jaren slecht gaat met het korhoen. „De betrokken beheerders (Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten) en Vogelbescherming hebben besloten het korhoen niet meer uit te zetten. De beheerders en de provincie Overijssel zijn verantwoordelijk voor het gebied. Voor dit Natura 2000-gebied zijn plannen gemaakt met daarin maatregelen die de aanwezigheid van stikstof in het gebied moet verminderen.” Dijksma bekijkt hoe de situatie zich verhoudt met internationaal gemaakte afspraken. De provincie Overijssel en de staatssecretaris zullen het advies bestuderen en daarna komen zij met een reactie.
Rust, ruimte en reliëf in Salland (met video)
„Korhoen slachtoffer nieuw natuurbeleid”
Sallandse Heuvelrug: domein van de kale jonker
“Korhoen weer dé vogel van de Veluwe”