Binnenland

„Deurwaarder in gebreke bij beslagvrije voet”

DEN HAAG (ANP). Deurwaarders informeren mensen met schulden vaak slecht over de zogenoemde beslagvrije voet, het deel van het inkomen waarop geen beslag mag worden gelegd. Ook stellen de deurwaarders de beslagvrije voet vaak te laag vast wanneer ze beslag leggen op inkomen.

4 November 2013 06:41Gewijzigd op 15 November 2020 06:46

Dat stelt de Nationale ombudsman Alex Brenninkmeijer in zijn rapport ‘Met voeten getreden - schendingen van de beslagvrije voet door gerechtsdeurwaarders’. Brenninkmeijer constateert dat deurwaarders te weinig rekening houden met het belang van mensen met schulden. Ze passen de ‘voet’ onterecht niet toe op huur- of zorgtoeslag, de voorlopige teruggaaf heffingskortingen en ander inkomen.

Volgens de ombudsman wordt de inkomensgarantie van de beslagvrije voet zo veelvuldig geschonden. Daardoor raken mensen met schulden nog dieper in de financiële problemen, vindt hij.

Brenninkmeijer ziet als een taak van de deurwaarders om de beslagvrije voet te beschermen. Ze moeten de betrokkenen goed informeren, alle belangrijke gegevens opvragen en de beslagvrije voet met terugwerkende kracht corrigeren zodra blijkt dat die onjuist was vastgesteld.

De Nationale ombudsman verrichtte het onderzoek omdat hij sinds 2012 steeds meer klachten kreeg over gerechtsdeurwaarders. In 2011 ontving hij nog 84 klachten over deurwaarders, in 2012 waren dat er 161 en in 2013 verwacht hij uit te komen op circa 200 klachten.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer