Binnenland

Donner haalt bakzeil in strijd tegen drugs

Drugskoeriers die op Schiphol tegen de lamp lopen, zullen niet meer automatisch strafrechtelijk worden vervolgd. Minister Donner zou het wel willen maar het legt een veel te groot beslag op het justitieel apparaat.

Redactie politiek
21 November 2003 10:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:44

De bewindsman moest gisteren in een debat met de Tweede Kamer toegeven dat PvdA’er Wolfsen het gelijk aan zijn kant had gehad. Ruim een jaar geleden, tijdens een van de eerste optredens van Donner als minister, hield Wolfsen hem voor dat het ondoenlijk zou zijn alle aangehouden drugskoeriers te berechten. Daar wilde Donner naar zijn zeggen toen nog niet aan.

Gisteren erkende hij ruiterlijk zijn ongelijk. Soms worden op één vlucht vijftig koeriers gepakt. Het justitieel apparaat is vervolgens een week bezig om alleen al de dagvaardingen uit te werken. Twee jaar geleden was het heenzenden van drugskoeriers voor de Tweede Kamer nog onbespreekbaar. Donners voorganger Korthals Altes moest de Kamer de harde garantie geven dat iedere opgepakte bolletjesslikker berecht zou worden.

Sindsdien is een omvangrijk pakket aan maatregelen getroffen dat 100 miljoen euro heeft gekost. De hele justitieketen is eind vorig jaar uitgebreid met 30 agenten, 20 douaniers, 9 officieren van justitie en 36 andere medewerkers. Ook de rechtbank in Haarlem is beduidend versterkt.

Verder zijn noodvoorzieningen gerealiseerd waar meer dan 1200 koeriers kunnen worden vastgehouden. Toch is de invoer van cocaïne eerder toe- dan afgenomen. Donner wil nu waterdichte controles laten uitvoeren bij aankomst van zogeheten risicovluchten uit de Antillen en Suriname. Koeriers met kleine hoeveelheden drugs worden teruggestuurd, de anderen worden vervolgd. Alle koeriers worden op een zwarte lijst geplaatst die naar de luchtvaartmaatschappijen gaat.

Als de maatregelen onvoldoende soelaas bieden, wil Donner bepaalde vluchten op Schiphol gaan verbieden. Wekelijks arriveren 43 vluchten uit de Antillen op Schiphol.

Er is op dit moment een ambtelijke delegatie op de Antillen die aanstuurt op een veel strengere controle op de luchthaven Hato. LPF’er Eerdmans wil dat Nederlandse agenten en douaniers de controle aldaar in handen krijgen omdat hij de overheidsfunctionarissen op de Antillen niet vertrouwt. Zo was hem ter ore gekomen dat agenten de badgasten van het strand hadden gestuurd vanwege de komst van een schip met cocaïne. Volgens Donner is het voorstel van Eerdmans niet haalbaar.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer