Binnenland

Parkeergeld betalen met creditcard

In het centrum van Rotterdam kunnen bezoekers vanaf 11 december ook parkeergeld betalen met een creditcard. Wethouder Hulman (Verkeer) stelt die dag bij hotel New York de eerste automaat in gebruik waar mensen met de chipknip of creditcard het parkeergeld kunnen voldoen.

ANP
21 November 2003 10:05Gewijzigd op 14 November 2020 00:44

De ongeveer vijftig nieuwe automaten worden geplaatst in het centrum van de stad en bij toeristische trekkers als Diergaarde Blijdorp, Euromast, Kop van Zuid, musea en gebieden met veel horeca.

„Het is een nieuwe techniek die wordt toegepast. De kaartlezer in de automaten wordt zo aangepast dat hij niet alleen de chipknip, maar ook creditcards kan lezen”, aldus een woordvoerster van de dienst stadstoezicht.

De komst van de betaalautomaat met zogeheten creditcardbetaalfaciliteit duurde langer dan de dienst had verwacht. Behalve technische problemen moest ook weerstand worden overwonnen bij Visa en Mastercard. „Het is voor hen ook betrekkelijk nieuw, omdat ze met relatief veel betalingen van kleine bedragen te maken krijgen. De financiële afhandeling loopt nu via een bedrijf in Engeland, dat er wel brood in ziet.”

Sinds 1 januari vorig jaar kunnen automobilisten in Rotterdam hun parkeergeld alleen nog in parkeergarages met papiergeld betalen, op straat kan dat alleen elektronisch. Populair is sindsdien ook het 06-parkeren, aldus de dienst stadstoezicht. Wie zich aanmeldt, kan in de gehele stad via een telefoontje melden waar de auto wordt geparkeerd. De afrekening volgt via een elektronische kaart, die in de auto wordt achtergelaten. Dezelfde technologie wordt in 2004 toegepast bij een proef met bezoekersparkeren.

Bewoners van gebieden met betaald parkeren hebben nu recht op honderd bezoekerskaarten per jaar, zodat hun bezoek niet hoeft te betalen. Om bewoners de gang naar de parkeerwinkel te besparen, worden de kaarten vervangen door een elektronische kaart waarvan na een telefoontje een aantal uur wordt afgeschreven.

Bijkomend voordeel is dat deze kaart fraude voorkomt. „We horen verhalen dat bewoners hun gewone bezoekerskaarten doorverkopen aan bijvoorbeeld het restaurant op de hoek. Op welke schaal dat zou gebeuren, weten we niet”, aldus stadstoezicht.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer