„Personeelsmanagers in moskee laten werven”
Personeelsmanagers zouden bij het werven van nieuw personeel de moskee moeten binnenlopen. Daar bevinden zich sleutelfiguren die jong talent tussen de groeiende allochtone bevolking zo kunnen aanwijzen. De huidige campagnes schieten op dit punt ernstig tekort.
Dat vindt professor dr. R. S. Gowricharn. Gowricharn is als hoogleraar gespecialiseerd in de multiculturele samenleving en verbonden aan de Universiteit van Tilburg. Volgens hem is er sprake van de opkomst van een nieuwe middenklasse, afkomstig uit allochtone groepen. „Dat zie je in de voetballerij, in de bokssport, maar ook bij middenstanders. De voormalige afvalbedrijfjes en toko’s veranderen in flitsende bedrijven. Ook tref je een toenemende allochtone vertegenwoordiging onder medisch specialisten, therapeuten en bij de welzijnselite aan.”
De hoogleraar vindt dat er kweekvijvers moeten worden gevormd voor groepen allochtonen waaraan op de arbeidsmarkt behoefte bestaat. „Voor bestuurders en managers bijvoorbeeld. Dan hoeft niemand over vijf jaar meer te roepen: „Ze zijn er niet.” Net zoals de Belastingdienst, het bankwezen en het diplomatieke korps een eigen sectorgerichte opleiding heeft, moet je die voor deze groepen ook in het leven roepen.” Alleen maar aanpassen is volgens Gowricharn onvoldoende. „Waar ben je met een inburgeringcursus? Velen die zijn ingeburgerd belanden gewoon in de bijstand.”
De toestand op de arbeidsmarkt is voor allochtonen bepaald niet rooskleurig, meent de professor. In het groeiende leger werklozen verdringen hbo’ers de mbo’ers, autochtonen de allochtonen en mannen de vrouwen. „Enigszins logisch vanuit de ondernemer gezien. Het is een vorm van risicomijdend gedrag. De kaartenbakken bevatten vooral lager opgeleiden en dat leidt weer tot de beschuldiging dat men niet wil werken. Dat is een vorm van stigmatisering die leidt tot uitsluiting.”
Hij vreest dat als gevolg van de recessie het „uitsluitingproces zich verhardt. Dat blijkt uit het feit dat momenteel ook hoogopgeleide allochtonen werkloos blijven.”
Gowricharn hield zijn betoog tijdens de start van het project ter bestrijding van achterstand van allochtonen op de arbeidsmarkt, gisteren in de regio Haaglanden. Daarbij wordt ook gebruikgemaakt van de registratie van het bureau Discriminatiezaken van klachten en meldingen over discriminatie op de arbeidsmarkt. Een analyse moet de komende maanden inzicht verschaffen in structurele patronen. Er zijn vijftig bedrijven uitgezocht die deze winter strijden om de eer van het toekennen van een kwaliteits- of stimuleringsprijs op het terrein van een succesvol of veelbelovend intercultureel personeelsbeleid.
De werkloosheid onder allochtonen is in Haaglanden hoog. Zo is alleen al in Den Haag van de bijna 29.000 werklozen 53 procent van allochtone afkomst.