Twee derde Nederlanders onbekend met cyberaanval
DEN HAAG. Terwijl het aantal aanvallen op computersystemen explosief is gestegen, weet 66 procent van de Nederlandse consumenten niet hoe er via internet misbruik van hun computer kan worden gemaakt.
Dit blijkt uit een landelijk onderzoek naar digitale veiligheid dat vandaag naar buiten kwam.
Burgers maken zich maar weinig zorgen over de gevaren van internet. Een groot deel denkt dat de kans dat hun computer gehackt wordt klein is. Zij vinden hun internetgebruik redelijk veilig. Ondertussen voldoen bijvoorbeeld hun wachtwoorden niet aan de aanbevolen veiligheidsaspecten en gebruiken tamelijk veel mensen dezelfde wachtwoorden voor verschillende accounts.
Om Nederlanders bewuster te maken van de risico’s van zogeheten cyberaanvallen, gaf minister Opstelten (Veiligheid en Justitie) maandagmiddag het startsein voor de campagne Alert Online. Volgens Opstelten kent iedereen ondertussen wel het nut van een goede virusscanner, maar is er nog veel onwetendheid over bijvoorbeeld onbetrouwbare wifinetwerken of (beveiliging tegen) virussen op smartphones.
Daarnaast lopen privé en zakelijk internetgebruik steeds meer door elkaar, waardoor bij onderschatting van de risico’s bedrijfsgevoelige informatie op straat kan komen te liggen.
Ook bedrijfsleven en overheden zijn nog lang niet optimaal beveiligd tegen cyberaanvallen. Uit onderzoek van het Algemeen Dagblad bleek vandaag dat het aantal cyberincidenten op computersystemen van bedrijven en overheden in Nederland de laatste jaren explosief is gestegen. Bij sommige aanvallen is de veiligheid van de staat zelfs in het geding.
Volgens het AD vonden er vorig jaar 356 risicovolle cyberaanvallen plaats, zes keer zo veel als in 2006. Deze hacks vonden onder meer plaats bij de luchtverkeersleiding, ministeries, ambassades, de Belastingdienst, banken, Kamerleden en bewindslieden. Ict-systemen raakten daarbij beschadigd of er was „acuut gevaar” voor schade aan elektronische informatie. De stijging blijkt uit een overzicht van incidenten die bij de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) zijn gemeld.
Gemeenten zijn het minst goed beveiligd tegen dergelijke cyberaanvallen, zo bleek uit het vandaag gepresenteerde landelijk onderzoek naar digitale veiligheid. Er is bij gemeenten veel minder aandacht voor digitale veiligheid dan bijvoorbeeld bij de rijksoverheid, waar juist veel wordt gedaan om zich tegen hackers te beschermen. Gemeenteambtenaren zijn vergeleken bij werknemers van bedrijven, vitale sectoren en de rijksoverheid het minst goed op de hoogte van het digitale veiligheidsbeleid.