„Jansen Steur gaat opening van zaken geven”
ZWOLLE (ANP). De grootste medische strafzaak in Nederland ooit, zo wordt de zaak tegen ex-neuroloog Ernst Jansen Steur genoemd. Maandag 4 november begint de rechtszaak in Almelo tegen de arts die wordt verdacht van onder meer het stellen van verkeerde diagnoses met verstrekkende gevolgen voor zijn patiënten. De vrijdag ervoor, 1 november, begint de tuchtzaak die vijf voormalig patiënten tegen hem aanspanden voor het Regionaal Tuchtcollege in Zwolle. Jansen Steurs advocaat Frank van Gaal heeft laten weten dat zijn cliënt bij beide zaken aanwezig is en van plan is „volledige openheid te geven en alle vragen te beantwoorden”.
Volgens Van Gaal vindt zijn cliënt het fijn dat de zaak eindelijk behandeld wordt. Letselschade-expert Yme Drost, die meerdere slachtoffers van de ex-neuroloog vertegenwoordigt, liet eerder al weten dat ook de slachtoffers opgelucht zijn dat de zaak na al die jaren aan bod komt.
„Het wordt een uniek proces: een arts die zich strafrechtelijk moet verantwoorden voor medisch handelen. Ik neem aan dat de zaak in de medische wereld met belangstelling gevolgd wordt”, zegt Van Gaal. „Ik heb moeite met het beeld van ‘monster’ dat van Jansen Steur wordt afgeschilderd in de media. Het is goed dat hij nu de kans krijgt om zijn eigen verhaal te doen.”
Ernst Jansen werd geboren op 24 oktober 1945 in het dorpje Kamperland in de provincie Zeeland. De naam Steur, die van zijn moeder, voegde hij pas later aan zijn naam toe. In 1978 begon hij als neuroloog bij het Medisch Spectrum Twente (MST) in Enschede. De arts genoot jarenlang een goede reputatie, zowel binnen als buiten het ziekenhuis. Die reputatie begint echter vanaf de jaren negentig te wankelen. De „topneuroloog” - zoals hij zichzelf noemt - maakt geregeld hoogoplopende ruzies met collega’s en voelt zich ver boven hen verheven.
In 2003 wordt hij na een reeks incidenten op non-actief gezet. In 2004 werd hij gedwongen te vertrekken. Hij zou in die periode bij meerdere patiënten verkeerde diagnoses hebben gesteld. Een patiënte pleegde zelfs zelfmoord na een slechtnieuwsgesprek met de neuroloog. Ook bleek hij verslaafd te zijn aan medicijnen die hij verduisterde uit het ziekenhuis.
Dat de neuroloog zich van geen kwaad bewust is, blijkt wel uit het feit dat hij in Duitse ziekenhuizen aan de slag gaat na zijn ontslag. Begin dit jaar vertrok hij bij een Duits ziekenhuis nadat er een mediastorm was losgebarsten over zijn werkzaamheden daar.