„Mooi begin” familiedagen Gorinchem
Gerco Verdouw
GORINCHEM. Op de warmste 22 oktober ooit bezochten 9261 mensen gisteren de familiedagen in een enigzins warme Evenementenhal in Gorinchem. Volgens organisator Arjan Klein „een mooi begin.”
Hij had van tevoren best wat zorgen over het aantal bezoekers, geeft Klein toe. „Er was prachtig weer voorspeld. Dan kiezen mensen toch liever een buitenactiviteit dan in een hal rond te lopen.” Kleins vrees kwam niet uit. Ruim voordat de beurs in Gorinchem om 13.00 uur openging, stond er al een rij voor de kassa.
Albert Loosman was al om 12.30 uur in Gorinchem. „We zijn om 11.15 uur met twee auto’s vanuit Urk vertrokken.” Hij komt voor de tweede keer naar de Familiedagen, die vandaag en morgen nog te bezoeken zijn. „Een mooie, sfeervolle beurs”, noemt Loosman het. „Ordelijk, overzichtelijk, geen herrie, keurige bezoekers.”
De 66-jarige roemt de vele plaatsen waar oudere mensen even lekker kunnen zitten. „En die entreeprijs. Een 65-plusser betaalt 7,50 en mag gratis eten en gratis parkeren. Waar heb je dat tegenwoordig nog?”
Voor de vier springkussens in de speeltuin vormen zich al snel rijtjes kinderen op sokken of maillots. Met veel energie nemen ze de stormbaan of de bunjirun, een luchtkussen waarop je aan een elastiek vastzit en zo ver mogelijk weg moet rennen.
Ondersteboven
Erica Soetendaal en Amanda ter Maaten uit Lunteren zijn „voor een leuk dagje uit” naar Gorinchem gekomen. De 16-jarige meiden komen veel bekenden tegen. „We hebben alleen nog maar een paar stands met kleren bekeken, we komen meer voor de gezelligheid.”
Veel bekijks trekt de ongevalssimulator van Gert van Leeuwen uit Kesteren. Corianne Slegh uit Delwijnen en Marjanne van der Schans uit Sprang-Capelle staan wel in de rij om de simulator uit te proberen, maar vinden het stiekem ook wel een beetje eng. Van Leeuwen laat de splinternieuwe Volkswagen Polo R WRC helemaal omdraaien, zodat de inzittenden ervaren hoe nuttig de autogordel is. „Bovendien leren de mensen hoe ze uit de auto kunnen klimmen als die op de kop ligt.”
Corianne en Marjanne zijn aan de beurt. Ze klikken hun gordels vast en grijpen snel naar de handgrepen aan het dak. Dan draait de Polo om zijn as. „Whaa!” Gillend hangen de dames ondersteboven. „Eng!”
„Zet je voeten op het dak, druk je met één hand omhoog en maak met de andere de gordel los”, instrueert Van Leeuwen rustig. Corianne weet zich snel los te maken en klimt opgelucht naar buiten. Marjanne zit nog even vast, maar staat even later slap van het lachen naast haar vriendin. Over twee weken moet ze afrijden. „Supergaaf dat ik dit gedaan heb”, zegt ze. „De gordel houdt je echt goed tegen”, vult Corianne aan.
De vier borduurmachines van Monique Wagemakers trekken ook bekijks. De Belgische staat voor het eerst samen met haar zoons Raoul en Jordy op de Familiedagen. „Wij borduren op bestelling. Mensen kunnen een schort, handdoek, tas of kussen uitzoeken, wij borduren er de tekst of afbeelding op die ze willen. Met een mooie geschenkverpakking eromheen, kun je een ander gelukkig maken. Dat is wat we graag zien.”
Een andere aandachtstrekker is standwerker Jaap Brouwer in de stand van Van Rijn Brandbeveiliging. De als dokter verklede Brouwer deelt tasjes uit en vult deze met allerlei EHBO-artikelen die de tasjesdragers kunnen winnen. Onverbeten fel probeert een oudere dame zo veel mogelijk pleisters en verbandjes in haar tasje te krijgen. „We staan hier vooral om naamsbekendheid op te bouwen”, legt Riny de Jong van het bedrijf uit. „Net kreeg de persoon die het hardst de naam van ons bedrijf riep, een prijsje. Zo laten we wel van ons horen.”
Crisis
Joost van Rijsbergen van spaar- en hypotheekadviseurs Binnendijk & Van Rijsbergen staat vooral op de beurs om mensen aan te spreken. Hij hoopt veel afspraken te kunnen maken om eens over een nieuwe hypotheek te kunnen praten. Ondanks de crisis gaat het volgens hem „nog wel aardig. Je moet actief zijn, je gezicht laten zien, anders delf je het onderspit.” Een klant spreekt hem aan, de hypotheekadviseur moet verder.
Klanten heeft W. Dorrestijn uit Geldermalsen genoeg voor haar Betuwse Kakelroom. Haar „lekker zachte” advocaat is gemaakt van eieren die van het pluimveebedrijf van haar zus vandaan komen en suiker met wat jenever. Samen met de Heukelumse krakelingen, de boerencake, vruchtensappen en andere streekproducten levert dat „een aardige omzet” op. „Dat moet ook wel om de standhuur eruit te halen. Voor de paar honderd euro die ik met deze drie familiedagen verdien, verzet ik behoorlijk wat werk. Maar ik kom hier ook voor de gezelligheid. Als ik echt voor de winst zou gaan, kon ik beter thuisblijven.”
>>rd.nl/familiedagen voor meer foto’s.