Ergste kou uit de lucht bij Veense Put
VEEN. „Ik zit al vier jaar met u om de tafel om over de Veense Put te praten. Vanavond zie ik eindelijk dat er stappen worden gezet.” Dat zei burgemeester Naterop van Aalburg vrijdag aan het einde van een ingelaste informatieavond in het gemeentehuis. Al jarenlang is er onenigheid tussen de gemeente Aalburg en bewoners van recreatiewoningen op een landtong in de Put over het verstevigen van de strook land met slib.
Ook bewoner Gerrit Versteeg benadrukte dat er vorige week flinke vorderingen zijn gemaakt: de gemeente heeft een aangekondigde dwangsom om het slib te laten storten van tafel gehaald en de bewoners krijgen meer tijd om tot een besluit en de uitvoering daarvan te komen. Op 25 oktober wordt een gezamenlijk voorstel van de gemeente en een groep bewoners besproken tijdens de vergadering van de Veense Put, die zo’n 200 leden telt. Op 22 november stemmen de leden over het voorstel, terwijl op 6 december de individuele grondeigenaren moeten laten weten of ze toestemming geven voor werkzaamheden op hun perceel.
Dinsdag kreeg de gemeenteraad nog te horen dat de dwangsom pas van tafel zou gaan als de algemene ledenvergadering op 25 oktober groen licht zou geven voor de aanpak van de landtong, die door steile oevers instabiel zou zijn. „Het leek eerst of we hoge bergen moesten beklimmen, de cols zijn inmiddels heuveltjes geworden”, concludeerde Versteeg.
Er is al jaren gedoe rond het recreatiegebied. Een nieuw bestemmingsplan moet het gebied meer recreatieve mogelijkheden geven. En passant worden talloze illegale bouwsels zo veel mogelijk gelegaliseerd en moet het probleem van de permanente bewoning worden aangepakt. Dat gebeurt in principe door het terrein een deel van het jaar af te sluiten. „Maar als u een andere oplossing weet die we kunnen handhaven –bijvoorbeeld via pasjes– gaan we akkoord”, beloofde wethouder Vreugdenhil (ChristenUnie).
Grootste probleem is echter de instabiliteit op de landtong. Die moet eerst worden verbeterd voordat de gemeente met het bestemmingsplan aan de slag gaat. „Het talud is te steil”, vatte Vreugdenhil het rapport van ingenieursbureau Fugro samen. Om verzakkingen en afschuiving te voorkomen, moeten de oevers in de gaten worden gehouden, zwaar verkeer worden geweerd, terwijl er na hoogwater extra controle nodig is.
Op langere termijn moeten de taluds worden verflauwd. Een aannemer wil de landtong gratis stabiliseren als hij in ruil daarvoor baggerspecie klasse B in de plassen mag afzetten. Dat is tegen het zere been van veel bewoners, die bang zijn dat het water vervuild raakt. Volgens hen heeft de slibstort grote gevolgen voor de gezondheid van de bewoners en het voortbestaan van het recreatiegebied.
„We vragen heel wat van u, maar het is een unieke kans om het probleem in één klap op te lossen. Het werk wordt budgetneutraal uitgevoerd, de landtong wordt stabiel en we kunnen aan de slag met het bestemmingsplan”, pleitte Vreugdenhil voor de slibstort.
Advocaat Pasveer heeft namens de bewoners van de Veense Put onderzoek gedaan naar de feiten. Volgens Pasveer is het de vraag of de vereniging de werkzaamheden en het storten van slib kan tegenhouden. „Rechters zijn streng als het om veiligheid gaat. U bent niet kansloos, maar u voldoet niet aan de veiligheidsnormen.” Als het werk later onder dwang alsnog wordt uitgevoerd, gaat dat gepaard met hoge kosten. „Ik zeg het met spijt in mijn hart, want het is een mooie klus, maar volgens mij kunt u beter niet procederen. De voordelen van het voorstel zijn groter dan de nadelen.”
Angst voor rommelende aannemers heeft de advocaat niet. „Ik kan me niet voorstellen dat er troep wordt geloosd. De controles zijn streng. Ik verwacht niet dat men zulke risico’s wil lopen.” Ook uit andere vragen bleek dat de eigenaren het meest vrezen voor de gevolgen van de slibstort. Burgemeester Naterop beloofde alle opmerkingen mee te nemen in nader onderzoek.
Komende vrijdag buigen de bewoners rond de Veense Put zich over de recente ontwikkelingen. Eerste zorg is om het onderling eens te worden. Vorig jaar trad het toenmalige bestuur na veel trammelant af, inmiddels is ook de nieuwe voorzitter opgestapt. Afgelopen vrijdag bleken er een kopgroep, een beraadgroep en een werkgroep naast elkaar te opereren. „Misschien moeten we ons terug laten zakken naar het peloton”, aldus Versteeg.