„Verantwoordelijkheid veiligheid ligt bij burger”
De verantwoordelijkheid om rampen zoals de vuurwerkramp in Enschede en de brand in Volendam te voorkomen, ligt veel meer bij provincies, gemeenten en bedrijven en uiteindelijk ook de burger.
Dat zei minister Dekker van VROM woensdag tijdens het Nationaal Congres Externe Veiligheid in Utrecht.
Volgens de minister zijn de algemene overheidsregels voor externe veiligheid te ingewikkeld geworden, omdat er te veel uitzonderingen zijn voor te veel verschillende situaties. Het is volgens haar dan ook niet meer nodig dat het Rijk nog in detail voorschrijft wat deze uitzonderingen zijn.
Dekker: „Dat sluit precies aan bij wat het kabinet wil: meer verantwoordelijkheid neerleggen waar die hoort. Zo krijg je eenvoudiger en beter uitvoerbare regels. Ik wil daarom overleg met alle partijen die verantwoordelijkheid dragen voor de externe veiligheid.”
Het Rijk trekt de komende twee jaar 20 miljoen euro uit om de provincie- en gemeentebesturen te helpen met die rol. Vanaf 2006 wordt dit structureel 25 miljoen euro per jaar.
Verder stelde de minister dat absolute veiligheid in een dynamisch land als Nederland niet te garanderen is. Daar waren de 170 deelnemers op het door de provincie Utrecht en adviesbureau DHV georganiseerde congres het mee eens. Meer regelgeving draagt dan ook niet bij aan een veiliger Nederland, vonden zij unaniem.
Commissaris van de Koningin in Utrecht Staal pleitte voor een betere informatiestroom over het vervoer van gevaarlijke stoffen op het spoor en op de weg. „We weten onvoldoende wat er over onze rijkswegen en per spoor wordt vervoerd. Aan die onzekerheid moeten we wel iets doen.”
Om de overheden en bedrijven, maar vooral de burger beter te informeren werkt de overheid momenteel aan een openbaar rewoensdag, waarmee risicokaarten worden gemaakt, die op internet te zien zullen zijn.