’C2000: twee stappen vooruit, een stap terug’
Ondanks allerlei kinderziektes functioneert het nieuwe digitale communicatiesysteem C2000 van politie, brandweer en ambulancediensten in Zuid–Limburg prima. Dat bleek woensdag in Maastricht tijdens een tweedaags symposium over C2000.
Minister Remkes van Binnenlandse Zaken, een van de gasten op het symposium, relativeerde de kinderziektes met de woorden: „Twee stappen voorwaarts, een stap terug". Een van de probleempjes waar C2000 momenteel mee kampt, is volgens C2000–projectleider J. Knippenbergh van de politie Limburg–Zuid dat de mobilofoons en piepers niet goed voldoen. Het gaat daarbij om enkele honderden toestellen, die leverancier KPN op eigen kosten zal vervangen. Probleem is de tegenvallende geluidskwaliteit van de mobilofoons en de korte levensduur van de batterijen van de piepers.
De hulpverlening door brandweer en ambulance en de inzet van de politie verloopt sinds de invoering van C2000 beter dan vroeger. Toen werd er niet alleen gebruik gemaakt van analoge communicatie, maar was ook geen directe communicatie mogelijk tussen de afzonderlijke diensten van politie, brandweer en ambulances.
Dat kan nu wel, zelfs zonder bemiddeling van de centrale meldkamer. De oude analoge communicatie viel in het heuvelland bovendien wel eens weg. Dat gebeurt nu niet meer, aldus Knippenbergh. Volgens hem zal C2000 in de toekomst nog efficiënter en sneller werken, omdat iedereen die van het systeem gebruik maakt er nog aan moet wennen.
Zuid–Limburg is de eerste regio in Nederland waar politie en hulpdiensten via een gecombineerde meldkamer rechtstreeks met elkaar kunnen communiceren. Het symposium in Maastricht is bedoeld voor projectbureaus in de rest van Nederland. „Dan hoeven die niet opnieuw het wiel uit te vinden", aldus woordvoerster E. Kuppens van de ambulancediensten in Zuid–Limburg. „Wij halen feitelijk de hete kolen uit het vuur voor de andere regio’s."
Een van de sprekers was afkomstig uit Groot–Brittannië, waar zijn dienst al achttien maanden met het digitale systeem werkt. „Niemand van ons zou nog terug willen naar de analoge communicatie", zei hij woensdag in Maastricht.