Binnenland

PvdA’er met plezier burgemeester in twee biblebeltgemeenten

Al anderhalf jaar is Bert Blase (54) burgemeester van twee gemeenten tegelijk, in de biblebelt. In 2009 werd de socialist burger­vader van Alblasserdam, vorig jaar april kwam Hardinxveld-
Giessendam er tijdelijk bij. „Ik vind het een uitdaging om mijn tanden ergens in te zetten.”

André Bijl
17 October 2013 18:59Gewijzigd op 15 November 2020 06:29
Burgemeester Blase in Alblasserdam, een van de gemeenten waar hij de scepter zwaait. Daarnaast bestuurt hij ook Hardinxveld-Giessendam. Tussen beide gemeenten zijn er overeenkomsten. „Het arbeidsethos is groot: de geest van Calvijn waait door beide gemeen
Burgemeester Blase in Alblasserdam, een van de gemeenten waar hij de scepter zwaait. Daarnaast bestuurt hij ook Hardinxveld-Giessendam. Tussen beide gemeenten zijn er overeenkomsten. „Het arbeidsethos is groot: de geest van Calvijn waait door beide gemeen

Blase (PvdA) werd afgelopen zomer voor een jaar herbenoemd als burgemeester van beide gemeenten in de Alblasserwaard.

Voor een gesprek over zijn dubbele taak neemt Blase de tijd. Hij formuleert bedachtzaam, maar is tegelijkertijd openhartig.

In november 2009 werd hij eerste burger van Alblasserdam. Blase werkte daar toen als tijdelijk gemeentesecretaris en werd door de raad gevraagd te solliciteren toen men een burgemeester zocht. „Dat stond ook vermeld in de advertentie in de Staatscourant; er kwamen geen andere sollicitanten.”

Blases collega Wiebosch vertrok in het voorjaar van 2012 uit Hardinxveld-Giessendam, na een aanvaring met de gemeenteraad. „Ik kreeg een telefoontje van commissaris Franssen of ik –gelet op de vraagstukken die speelden– daar tijdelijk wilde waar­nemen.”

Blase vroeg groen licht aan de raad van Alblasserdam. „Er was begrip: men wilde de buren helpen. Dat past bij deze streek. Bovendien heeft het iets eervols als je burgemeester daarvoor wordt gevraagd.”

Zelf twijfelde hij evenmin. „Ik houd ervan om mijn tanden ergens in te zetten. Bovendien: de kinderen zijn de deur uit. Als burgemeester ben je vaak ’s avonds en in het weekend weg. Dat is lastiger met een jong gezin.”

De dubbelbaan bevalt prima. „Sommige bijeenkomsten vallen samen en inhoudelijk loopt het goed. In Hardinxveld-Giessendam is bestuurlijk alles weer stabiel. Qua tijd valt het goed te combineren. Rond de uitreiking van lintjes en met de dodenherdenking heeft Alblasserdam voorrang. In Hardinxveld neemt de loco­burgemeester dergelijke taken voor zijn rekening; daar kom ik vooral voor de bestuurlijke zaken. Maar ook in Hardinxveld-Giessendam bezoek ik evenementen en activiteiten. Een keertje extra heen en weer rijden is geen probleem. Het is niet ver en ik doe het graag. Daarnaast maak ik veel gebruik van digitale media; dat helpt om de aandacht zo goed mogelijk te verdelen.”

Blase geniet van zijn werk. „Ik vind het leuk om bestuurlijke processen zo goed mogelijk te laten verlopen. Het vraagt veel van me om lastige kwesties in goede banen te leiden. Maar ik geniet er net zo van om op belangrijke momenten bij de mensen thuis te komen. Die combinatie past bij me.”

Voordeel van zijn ‘duobaan’ is dat Alblasserdam en Hardinxveld-Giessendam flinke overeenkomsten hebben. „Zoals de bedrijvigheid, met het accent op de maritieme industrie. Het arbeidsethos is groot: de geest van Calvijn waait door beide gemeenten. Maar ze hebben ook allebei hun eigenheden. Alblasserdam kent z’n volksfeesten en is mede gevormd door groepen die van buitenaf kwamen om in de fabrieken te werken. Hardinxveld bestaat uit diverse dorpen waarvan de identiteit nog altijd herkenbaar is.”

Kenmerkend ook is het confessionele karakter: in beide gemeente­raden zijn SGP en ChristenUnie ruim vertegenwoordigd.

Opvallend is de uitstekende relatie die de PvdA-burgemeester met politici en inwoners van de gereformeerde gezindte onderhoudt. „Ik ben in het rooms-katholieke Brabant geboren in een vrijzinnig hervormd gezin. Een kerkelijke opvoeding heb ik niet echt gehad, maar ik heb uit beide werelden mijn bagage meegekregen. Waarschijnlijk ben ik de enige Alblasserdammer die alle zeventien kerken en de moskee heeft bezocht. Dat wordt op prijs gesteld.”

Blase –die ook een aantal boeken schreef– besteedt graag tijd aan vraagstukken over zingeving. „Ook al leveren die niet bij iedereen hetzelfde antwoord op. Ik spreek daar met veel mensen over, dus ook met de reformatorische gemeenschap. God liefhebben boven alles en de naaste als jezelf; voor mij is dat een vertrouwde gedachte. Dat is de essentie, het vertrekpunt voor ontmoetingen. Al word je het qua uitwerking niet altijd eens.”

De burgervader probeert verbinding te zoeken. „Maar ik laat ook ruimte voor verschillen. In beide gemeenten respecteren de diverse bevolkingsgroepen elkaar. Men heeft in het verleden geleerd met verschillen om te gaan. Natuurlijk heeft bijvoorbeeld de SGP haar eigen opvattingen over zaken als zondagsheiliging, dat draagt ze ook uit, Maar politiek gezien drijft geen enkele partij dit onderwerp op de spits.”

Toen onlangs bekend werd dat Blase langer in Hardinxveld-Giessendam actief blijft, informeerde de Alblasserdamse raad bezorgd naar zijn welbevinden. „De raad was overtuigd van mijn toewijding, maar wilde weten of ik het wel volhoud.”

Ook in Hardinxveld-Giessendam bestaat veel waardering voor Blases inzet. Toch heeft deze gemeente recent in een mailwisseling met minister Plasterk van Binnenlandse Zaken laten weten in de toekomst weer een eigen door de kroon benoemde burgemeester te willen. Blase: „Ik heb daar alle begrip voor. Of het dan niet saai wordt? Welnee. Ik doe wat mijn hand vindt om te doen. Dat is het goede zoeken voor de gemeente, of gemeenten, waar ik ben aangesteld.”


Raadslid „dik tevreden” met Blase

Jan de Vos, SGP-fractieleider in Hardinxveld-Giessendam, zegt „dik tevreden” te zijn met de manier waarop burgemeester Blase zijn rol vervult.

Volgens hem is niet te merken dat Blase ‘slechts’ waarnemer is en maar een dag of twee in de gemeente aanwezig is. „Het gaat absoluut niet ten koste van de kwaliteit van zijn werk. Bepaalde taken, zoals het bezoeken van inwoners, laat hij soms over aan de locoburgemeester. Maar storend is dat niet. Als het nodig is, is hij aanwezig, ook ’s avonds. Bovendien is hij altijd bereikbaar.”

De Vos: „In de regio heeft Blase een leidende rol. Tegelijk schrijft hij ons niet voor wat we op het gebied van een eventuele herindeling moeten doen.” De Vos is dankbaar voor de opstelling van Blase rond zaken die de SGP na aan het hart liggen. „Hij voelt ons goed aan. Dan gaat het om onze stand­punten, maar ook om zaken als het ambtsgebed. Hij doet dat heel respectvol.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer