Economie

Analyse: Belager KPN bindt voorlopig in

DEN HAAG. KPN blijft, voorlopig in ieder geval, zelfstandig. Zijn belager, branchegenoot América Móvil (AMX), ziet af van een officieel bod. Dat maakte het Mexicaanse concern woensdagavond bekend.

Arie de Rooij
17 October 2013 11:05Gewijzigd op 15 November 2020 06:28

De prijs is een belangrijk punt waardoor de overnamepogingen zijn afgeketst. Begin augustus kondigde AMX aan het Nederlandse telecombedrijf te willen inlijven voor een bedrag van 
2,40 euro per aandeel. Het was een ongevraagd en daarmee als vijandig te kwalificeren bod.

Eind van die maand besloot de zogeheten Stichting Preferente Aandelen B, onder leiding van oud-werkgeversvoorman Jacques Schraven, een beschermingswal op te werpen. Via de uitgifte van nieuwe aandelen verwierf zij een beslissende stem in de zeggenschap en kon zij daarmee de plannen verijdelen.

De achterliggende weken zijn er gesprekken gevoerd tussen AMX, eigendom van de steenrijke Carlos Slim, en KPN. Dat was ook de bedoeling van de stichting. Zij was er naar eigen zeggen niet op uit de beoogde transactie te blokkeren, maar streefde ernaar de partijen met elkaar aan de onderhandelingstafel te krijgen en, in de woorden van Schraven, „een fair bod” en voor alle belanghebbenden redelijke voorwaarden te bewerkstelligen. Twee weken geleden duidde voorzitter Jos Streppel van de raad van commissarissen van KPN op een aandeelhoudersvergadering het overleg aan als „constructief.” Bestuursvoorzitter Eelco Blok sprak donderdagmorgen van „een goede sfeer.” Toch bleef overeenstemming uit.

KPN zegt dat er geen enkele bereidheid was om het bod te verhogen en het vond de 2,40 euro te laag om met een positief advies aan de kapitaalverschaffers voor te leggen. Tegelijk benadrukte Blok dat het KPN ging om het „totaalpakket”, met daarin ook niet-financiële zaken als pensioenen, werkgelegenheid, merken­strategie en hoofdkantoor.

De Nederlandse onderneming vervolgt nu de weg op eigen kracht. Na de recent afgeronde verkoop van de Duitse tak E-Plus, waarvoor trouwens nog goedkeuring van de mededingingsautoriteiten in Brussel vereist is, richt het concern alle aandacht op Neder­land en België. Daarbij moet blijken of het zich, zonder de steun van een sterke partner, weet te handhaven. De telecommarkt vergt dure investeringen om klanten aan zich te binden en technologisch up-to-date te blijven. De terugtocht uit Duitsland vond dan ook niet plaats vanuit weelde, maar was nodig door geldnood.

Blok heeft geen twijfels: „We zijn uitstekend gepositioneerd.” Mogelijk ziet América Móvil dat anders. AMX bezit bijna 30 procent van de aandelen van KPN en blijft daarmee verzekerd van een invloed­rijke positie. Als KPN in de problemen zou raken, lijkt het zeker niet ondenkbaar dat de Mexicanen opnieuw op de deur kloppen. Dan zou een overname voordeliger voor hen kunnen uitpakken dan in de huidige situatie.

Uit de woorden van topman Blok viel donderdagmorgen op te maken dat ook hij nieuwe gesprekken in de toekomst niet uitsluit. Ook niet trouwens met andere partijen; al staat KPN volgens hem niet te koop.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer