Binnenland

Kamer: Pas wet tegen terrorisme snel aan

De Tweede Kamer vindt dat minister Donner van Justitie geen tijd verloren mag laten gaan bij de bestrijding van terrorisme. De wet dient zo snel mogelijk te worden aangepast, zodat informatie van veiligheidsdiensten gebruikt kan worden bij de vervolging van terroristen.

Redactie politiek
19 November 2003 11:23Gewijzigd op 14 November 2020 00:44

Een kamermeerderheid van CDA, VVD en LPF spoorde Donner dinsdag aan de voorbereidingen voor een gevraagde wetswijziging alvast in gang te zetten, ook al loopt er nog hoger beroep. In een tweetal strafzaken oordeelde de Rotterdamse rechtbank dat informatie van de veiligheidsdienst AIVD onvoldoende basis is voor arrestatie en huiszoeking. Het probleem is dat de AIVD niet wil prijsgeven hoe hij aan zijn gegevens komt. Zodoende is de informatie niet te controleren op haar betrouwbaarheid.

In beide zaken, waarin moslims worden verdacht van betrokkenheid bij terrorisme, loopt nog hoger beroep. De ene zaak wordt mogelijk nog dit jaar door het gerechtshof behandeld, de andere zaak is uitgesteld tot volgend jaar.

De Kamer had Donner al eerder gevraagd de wet aan te passen zodat AIVD-informatie gemakkelijker kan worden gebruikt in rechtszaken. De bewindsman zei toen het hoger beroep in de Rotterdamse zaken te willen afwachten. Dat gaat de Kamer echter te lang te duren.

Vandaar dat VVD’er Wilders dinsdag het initiatief nam om Donner te verzoeken alvast aan de slag te gaan. Hij kreeg steun van LPF’er Eerdmans en van CDA’er Van Fessem, die zei niet gerust zei te zijn op de uitkomst van het hoger beroep. Daarbij verwees hij naar zijn ervaring in het verleden. Van Fessem was officier van justitie.

Hoewel Donner geen al te harde toezeggingen wilde doen, gaf hij wel aan dat „het denken niet is gestopt.” Verwacht wordt dat hij snel met voorstellen zal komen, mocht het gerechtshof de eerdere vrijspraak bekrachtigen. Zolang dat niet het geval is, wil Donner het openbaar ministerie en het hof niet openlijk voor de voeten lopen.

Eerdmans en Wilders drongen bij Donner ook aan op actie tegen de extreme moslimorganisatie Hizb ut-Tahrir (Partij van de Bevrijding). In een recente uitzending van het actualiteitenprogramma 2Vandaag werd een verband gelegd tussen het Nederlandstalige blad Expliciet en deze organisatie.

Hizb ut-Tahrir verzet zich tegen integratie en democratie. In Denemarken zijn aanhangers veroordeeld wegens antisemitisme. De organisatie maakt met name in Engeland een snelle groei door. Ook in ons land zou de aanhang zich uitbreiden.

De AIVD doet nader onderzoek naar de beweging. In Duitsland is Hizb ut-Tahrir verboden. De organisatie, die aangestuurd wordt vanuit het Midden-Oosten, heeft als ideaal de omverwerping van westerse structuren en de vorming van één islamitisch rijk.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer