Binnenland

Bewoners Amsterdamse achterstandsbuurt helpen elkaar via Lucas Community

AMSTERDAM. In de Amsterdamse wijk Osdorp, waar de bewoners een enorme variëteit aan nationaliteiten hebben, is een opmerkelijk initiatief ontstaan: de Lucas Community.

Jan van Reenen
9 October 2013 16:28Gewijzigd op 15 November 2020 06:18
Jerry Bisambhar (rechts) met een aantal bezoekers van Lucas Community. beeld Jan van Reenen
Jerry Bisambhar (rechts) met een aantal bezoekers van Lucas Community. beeld Jan van Reenen

„Kunnen mensen zomaar een wasmachine krijgen?” „Alleen als een van jullie echt zo’n apparaat nodig heeft, dan geven we dat”, legt Hoessein uit.

Hoessein werkt op de restore-afdeling in de Lucasschool, waarin de Lucas Community is gevestigd. Vier vrouwen krijgen een rondleiding door het gebouw. Ze zien een naaiatelier, een zaal vol hometrainers, een huiskamer voor gezellige activiteiten, een fietsreparatieplaats en een studio.

De Lucas Community moet uitgroeien tot een zelfvoorzienende wijkcoöperatie in de Wildemanbuurt. Het idee past goed in de participatiegedachte. De gemeenschap koppelt betrokkenheid van bewoners aan sociaal ondernemerschap.

De leegstaande Lucasschool is opgeknapt en ingericht als een laagdrempelig verzamelgebouw voor de zogeheten ”bewondernemers”, ondernemende bewoners die hun woonomgeving bewonderen. Binnen de Lucas Community werken vrijwilligers, maar ook coöperaties en zzp’ers.

Vol trots toont Jerry Bisambhar zijn domein, een studio en een computerruimte, waar hij met een groep jongeren aan de slag gaat. De bestuursvoorzitter van de Lucas Community wijst naar het tuinmeubilair buiten dat de vakmannen van de klusserscoöperatie maakten. De klussers gaan nu negentig woningblokken in de buurt van prikborden voorzien.

Bisambhar vertelt hoe het begon. In 2011 las hij dat er geld voor de buurt beschikbaar was. Hij wilde een grasveldje voor zijn huis en ging naar een bijeenkomst om het erover te hebben. Daar hoorde hij oude dames praten, die last hadden van hangjongeren en van de rommel die ze achterlieten. Ze wilden geld om dingen te verbeteren, maar ze kwamen er niet uit. Bisambhar bemoeide zich ermee. Het resultaat was dat hij van de subsidiegevers 20.000 euro kreeg om een studio voor de buurt te realiseren.

Bisambhar ontwikkelde vervolgens het concept voor de Lucas Community. „Ik doe het niet voor mezelf”, zegt hij. „Ik heb een goede baan in de ict, maar ik wil de mensen hier gewoon helpen. Geld is niet het belangrijkste in het leven. We moeten op een goede manier samenleven en weer trots worden op onze buurt. De bewoners moeten elkaar helpen. Als dat gebeurt, gaat het vanzelf beter. Ik ben blij met het vertrouwen van het stadsdeel. Het stadsdeel heeft geld gegeven en zorgt voor begeleiding.”

Bisambhar begint deze maand workshops voor jongeren. Hij doet ook sportactiviteiten met hen. Het zijn meest jongeren die hun school niet afgemaakt hebben. „Ik zeg tegen hen: „Doe iets op school en als dat niet gelukt is, doe dan iets nuttigs.” Ik wil graag dat ze zich gewaardeerd voelen. Ik heb achttien vrienden die me helpen met de workshops met ict-activiteiten en muziek.”

Op het plein beneden blijft de bestuursvoorzitter even staan. Hij wijst naar een oven in aanbouw: „Hier kunnen we binnenkort voor honderden mensen tegelijk koken”, zegt hij.

Het Amsterdamse PvdA-raadslid Poorter is enthousiast over het concept. Hij zegt dat de Lucas Community buurtactiviteiten mogelijk maakt en noemt als voorbeelden een 17-jarige jongen die zijn eigen fietsenwinkel begon en een groep Marokkaanse moeders die een thuiszorgcoöperatie startte. „De Lucas Community laat zien dat initiatieven van onderop echt mogelijk zijn en door de buurt worden gewaardeerd. Dat zoiets juist in een achterstandswijk in Osdorp lukt, vind ik mooi. Het toont dat de stad veerkrachtig is, ook in tijden van bezuinigingen. De Lucas Community is belangrijk voor mensen met een kleine portemonnee. Je kunt er goedkoop naar de kapper, kleding laten maken of een fiets laten repareren. Zo’n community vergroot het buurtgevoel.”

Poorter wijst erop dat de gemeente Amsterdam de zorg meer buurtgericht wil gaan organiseren. „Binnen die buurten zou dit soort initiatieven goed kunnen aansluiten op professionele zorg. Ik ga me er sterk voor maken dat de gemeente zulke projecten steunt.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer