Binnenland

Kloof excellent en laaggeletterd groeit

DEN HAAG (ANP). Nederlanders zijn gemiddeld erg slim: op het gebied van rekenvaardigheid, taalvaardigheid en probleemoplossend vermogen neemt Nederland een internationale koppositie in. Maar tegelijkertijd neemt ook het aantal laaggeletterden toe. De verschillen tussen deze twee groepen worden de laatste jaren steeds groter.

8 October 2013 11:06Gewijzigd op 15 November 2020 06:16

Dat blijkt uit het dinsdag gepresenteerde PIAAC-onderzoek, uitgevoerd onder leiding van de OESO in 24 landen. In Nederland hebben ruim 5100 mensen tussen 16 en 65 jaar meegedaan aan het onderzoek. Het Nederlandse deel van het rapport is opgesteld door het Expertisecentrum Beroepsonderwijs (Ecbo) en het Researchcentrum voor Onderwijs en Arbeidsmarkt (ROA).

12 procent van de Nederlandse bevolking is laaggeletterd, vooral oudere autochtonen met een gemiddeld opleidingsniveau. Iemand die laaggeletterd is, is niet per definitie iemand die niet of nauwelijks kan lezen. „Het gaat om mensen die bijvoorbeeld moeite hebben met lange stukken tekst, zoals de bijsluiter bij medicijnen. Met name veel oudere laaggeletterden vonden het lastig toen de kaartjesautomaten op treinstations kwamen”, aldus de onderzoeker.

Daar tegenover staat de groep excellente mensen: dit geldt voor bijna een op de vijf personen. In deze groep zitten veel autochtonen die ouder zijn dan 35 jaar, ze hebben een baan en een hogere opleiding gevolgd. „Deze mensen kunnen complexe informatiebronnen gebruiken, denk bijvoorbeeld aan het invullen van belastingpapieren en andere ingewikkelde formulieren”, zegt de onderzoeker.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer