Binnenland

Vader en ‘ontvoerde’ zoon uit Suriname terug

PARAMARIBO (ANP). De vader die vrijdag zijn 7-jarige zoon van school in Paramaribo haalde en mee nam, is zondag met zijn zoon in Nederland aangekomen. Dat meldde programmamaker John van den Heuvel. Hij heeft voor zijn RTL-programma ‘Ontvoerd’ de vader bijgestaan bij de hereniging met zijn zoon.

7 October 2013 07:05Gewijzigd op 15 November 2020 06:15

Vader en zoon zijn zaterdagavond vanuit Frans Guyana, een buurland van Suriname, naar Parijs gevlogen en van daaruit naar Nederland. Dit nadat ze van de Nederlandse ambassade een paspoort voor de jongen hadden gekregen.

De Surinaamse politie had de Surinaamse grensposten gevraagd uit te kijken naar de vader, omdat hij verdachte is van ‘wederrechtelijke vrijheidsberoving’.

Van den Heuvel is op dit moment geen verdachte in de zaak, maar dat kan nog veranderen, zei een politiewoordvoerder. „Het weggaan van de vader en zoon betekent niet dat wij een punt achter de zaak zetten. We moeten nu kijken welke juridische stappen genomen moeten worden om de jongen hier terug te krijgen.”

Uitlevering van de vader aan Suriname is niet mogelijk, omdat hij de Nederlandse nationaliteit heeft. De Surinaamse justitie kan eventueel wel de Nederlandse autoriteiten vragen de man te vervolgen, aldus de woordvoerder.

Dat vader en zoon Suriname hebben kunnen verlaten ondanks dat ze gezocht werden, is de politie volgens hem niet aan te rekenen. De grens aan de oostkant wordt gevormd door de rivier de Marowijne en het gebied is zeer uitgestrekt. „We kunnen het daar niet zo bewaken dat we iedereen kunnen controleren.”

Omdat vader en zoon een Nederlands paspoort hebben konden ze Frans Guyana, dat een provincie van Frankrijk is, zonder problemen binnen komen.

Volgens Van den Heuvel is er overigens geen sprake geweest van ontvoering omdat de vader de voogdij over het kind zou hebben. Maar nadat de moeder, die de jongen mee had genomen naar Suriname, drie jaar geleden overleed, hebben de grootouders in Suriname de verzorging van het kind overgenomen en de voogdij aangevraagd. Over deze kwestie lopen zowel in Nederland als in Suriname nog rechtszaken.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer