Jongeren vinden propagandavideo’s maar niks
DEN HAAG (ANP). Jihadistische of rechtsextremistische propagandavideo’s hebben zelden invloed op jongeren die nog niet zijn geradicaliseerd. Integendeel, het kijken naar dergelijk materiaal leidt bij de meesten tot afwijzing van de boodschap en ideologie achter de propaganda.
Dat blijkt uit een onderzoek, in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) en het Duitse Bundeskriminalamt, naar de psychologische effecten van propagandafilmpjes op internet. De deelnemers waren 450 in Duitsland wonende studenten en beroepsscholieren. Eerder onderzoek naar de effecten van dit soort video’s richtte zich op verdachten of veroordeelden in terreurzaken.
Internetpropaganda speelt een grote rol in het radicaliseringsproces, zeggen de NCTV en het BKA. Het web is in eerdere onderzoeken als katalysator genoemd, een „kraamkamer van de jihad”.
Uit het huidige onderzoek bleek dat jongeren zich schamen voor de eigen groep: bij moslims wekt islamitisch-extremistisch materiaal weerzin en schaamte op, Duitse ‘autochtonen’ ervaren dat bij rechtsextremistische propaganda. Studenten aan een universiteit reageerden negatiever en kritischer dan de beroepsscholieren; opleidingsniveau maakt dus iets uit.