SGP Geldermalsen: Winkeliers tegen koopzondag
GELDERMALSEN. Verreweg de meeste winkeliers in de gemeente Geldermalsen willen op zondag dicht blijven. Dat blijkt uit het rapport ”Laat ons de rust” van de plaatselijke SGP dat volgende week openbaar wordt gemaakt. SGP-voorman Van Bruchem zegt dankbaar te zijn voor het resultaat.
Tot nu toe zijn er geen koopzondagen in Geldermalsen. Van de winkeliers wil 85 procent dat dit zo blijft.
De SGP hield de afgelopen tijd een enquête onder 120 ondernemers. Van hen reageerden er 104. „Het onderzoek is dus representatief”, zegt Van Bruchem.
Volgens de SGP’er leeft het onderwerp bij een deel van de inwoners. „Onze achterban is huiverig voor wat er mogelijk aan zit te komen, maar ook buiten onze kring zijn er gemengde gevoelens.” In het verleden werd de zondagopenstelling landelijk geregeld. Door nieuwe wetgeving moet elke gemeente zich over dit onderwerp uitspreken.
Volgens Van Bruchem ervaren ondernemers in Geldermalsen het momenteel niet als probleem dat de winkels elke zondag dicht zijn. „Wel ondervindt een aantal franchiseondernemers van het moederbedrijf druk om open te gaan. Door ons onderzoek hoopten we argumenten te verzamelen om die bedrijven ervan te overtuigen dat er in Geldermalsen geen behoefte bestaat om op zondag open te gaan. Bovendien wilden we het college en de gemeenteraad voeden met gegevens om tot een weloverwogen oordeel te komen.”
De resultaten van het onderzoek worden volgende week gepresenteerd, tegelijk met de lancering van de site www.6dagenisgenoeg.nl van de plaatselijke SGP. Daaruit blijkt dat 85 procent van de winkeliers niet op zondag open wil. Slechts 3 procent wil de winkel wekelijks open op zondag en 4 procent wil dat één keer per maand.
Dat algemene beeld blijft overeind als de diverse kernen apart onder de loep worden genomen of de winkels qua type worden uitgesplitst. Van de zeven supermarkten die de gemeente telt, wil één eigenaar op zondag de deuren openen, terwijl een tweede zijn besluit laat afhangen van de reactie van de gemeente of zijn klanten.
Opmerkelijk is dat alle bakkers, slagers, groente- en fruitzaken en kaasspeciaalzaken laten weten niet op zondag open te willen.
Motieven
De SGP-fractie vroeg ook naar de argumenten van de ondernemers om de winkeldeuren op zondag open te zetten of dicht te laten.
Van de voorstanders noemde 93 procent commerciële motieven. De tegenstanders reageerden meer verdeeld. Zo’n 31 procent is op grond van levensbeschouwing tegen zondagsopenstelling. Ongeveer 44 procent noemt sociale redenen, terwijl 25 procent vanwege financiële motieven wil dichtblijven.
Uit persoonlijke gesprekken bleek dat veel ondernemers blij zijn dat ze één dag in de week vrij hebben. Ook wijzen veel winkeliers op het christelijke karakter van de gemeente. Eén winkelier zei bang te zijn dat hij klanten kwijtraakt als hij op zondag opengaat. Een ander zei rekening te willen houden met mensen die de zondag in ere houden.
Geen behoefte
Volgens de winkeliers heeft het publiek geen behoefte aan koopzondagen. Dat lijkt in tegenspraak met een enquête van een gemeentelijk burgerpanel uit 2009 dat uitwees dat 36 procent van de ondervraagden wel een koopzondag wil. De winkeliers zeggen echter andere signalen te krijgen.
Het onderzoek wordt volgende week aangeboden aan het college, de gemeenteraad en de winkeliers.
De gemeente heeft de koopzondagen nog niet op de raadsagenda gezet. Verwacht wordt dat dit op afzienbare termijn wel zal gebeuren.
De SGP, die 3 van de 21 zetels heeft en in de oppositie zit, zegt nu al een signaal te willen afgeven. Van Bruchem: „De zondag is ons lief, juist omdat deze dag door God Zelf is ingesteld met een hoger doel. In de hedendaagse samenleving is nog maar weinig terug te vinden van de zondagsrust. We willen tegelijkertijd opkomen voor de belangen van de lokale ondernemers en hun medewerkers.”