Nieuwe feiten in boek ”Vensters op Rijssen”
RIJSSEN. Nieuwe feiten over wethouder Kortebos, de Spaanse griep die in Rijssen veel slachtoffers maakte en de kwestie van het Dokter Stokkersfonds: heeft Rijssen al die jaren de gelden wel correct besteed? „Nee, meer vertel ik niet,” zegt de Rijssense oud-huisarts Jan Slofstra in antwoord op de laatste vraag. „Het staat allemaal in het boek ”Vensters op Rijssen” waaraan nog keihard gewerkt wordt.”
Het boek is er nog niet en toch zijn er al honderden exemplaren verkocht. De werkgroep legt koortsachtig de laatste hand aan de inhoud. Een race tegen de klok, want het boek moet over zes weken gedrukt zijn. Slofstra is voorzitter van de schrijverswerkgroep en het doet hem zichtbaar genoegen dat er nu al zo veel exemplaren van het boek besteld zijn.
„Het wordt een mooi boek. We zijn er nu al trots op,” zegt hij. „Ik kan met een gerust hart zeggen dat we heel wat te bieden hebben. Tijdens het schrijven van de canon van Rijssen een paar jaar geleden hadden we heel veel verhalen waarvoor in de canon geen plaats was. En dat waren vaak de mooiste verhalen. Vlak na de canonpresentatie in april 2012 hebben we besloten om die te gebruiken voor een boek over Rijssenaren en voor de Rijssenaren.”
Het boek is niet het zoveelste dat de geschiedenis van Rijssen beschrijft, zegt Slofstra. Nee, dit is anders. „Er staan verhalen die nog nooit eerder gepubliceerd zijn. Zo is er een boeiend hoofdstuk over de Rijssense humoristen en een onthullend portret van de legendarische SGP-burgemeester Gerrit Jan Smit (1970-1989), die hier liefkozend Getjan met de Ketne –ambtsketen– werd genoemd. Bovendien zit Gerrit ten Wolthuis in onze werkgroep en hij laat ons volop profiteren van zijn enorme archief. Ten Wolthuis heeft een keur aan mooie illustraties uitgezocht waardoor ”Vensters op Rijssen” een bijzonder aangenaam kijk-, lees- en bladerboek wordt.”
De werkgroep is bewust geen eeuwen in de tijd teruggegaan. Zo is het boek ook voor de jongere generatie aantrekkelijk. „We besteden aandacht aan de Rijssense schrijvers en dichters. We bestrijken een breed spectrum dat loopt van de oude meester Van Wijngaarden tot de schrijvers Rob van Essen en Martin ter Denge in 2013. We hebben een hoofdstuk over de Rijssense kunstschilders, waarbij we er twee in de schijnwerper zetten die ook buiten de gemeentegrenzen bekendheid verwierven. De Rijssense postduivenclubs staan er in en ook is er een hoofdstuk met een aantal markante Rijssenaren.”
Behalve Slofstra en Ten Wolthuis zitten in de werkgroep Gerrit Kraa, Chris Konings, Karel van der Meer. „Zij schreven de verhalen en voor het bewaken van de financiën hebben we Wim ter Harmsel aan kunnen trekken.”
Slofstra weet dat het uitgeven van een boek in 2013 een hachelijke bezigheid is. „Daarom houden we met de steun van een aantal bedrijven de prijs ook laag. Het boek moet voor iedereen betaalbaar zijn: in de voorverkoop 17,75 euro, maar als het er straks is 19,75 euro.”