Binnenland

„Twitter biedt podium voor antisemitisme”

NIJKERK. Antisemitisme is nooit echt weggeweest, maar vandaag de dag raakt het meer ingeburgerd door onder meer sociale media als Twitter.

Redactie binnenland
25 September 2013 14:26Gewijzigd op 15 November 2020 06:01
Foto ANP
Foto ANP

Dat betoogde directeur Esther Voet van het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) woensdag in Nijkerk op een congres over antisemitisme van Christenen voor Israël. Ook andere sprekers ontwaarden een opleving van antisemitisme.

Volgens dr. Bart Wallet, als historicus verbonden aan de Vrije Universiteit in Amsterdam, is de Joodse gemeenschap „opnieuw op weg naar de marge.” Hij wees er op dat het Israëlisch-Arabische conflict uit de islamitische wereld naar Nederland wordt geïmporteerd, onder meer door integratie.

Ook voelen Marokkaanse jongeren in Nederland zich snel aangevallen door de toon van het integratiedebat. „Ze zetten tegen die aanvallen af via een taboe waarmee ze de Nederlandse samenleving kunnen raken: antisemitisme.”

Volgens dr. Bloeme Evers-Emden, Auschwitzoverlevende en moeder van de bekende rabbijn Evers, is dat taboe echter hard aan het verdwijnen. „Antisemitisme is nu weer salonfähig”, zei ze in Nijkerk. „Je kunt onder de borrel weer antisemitische dingen zeggen zonder dat je daar op wordt aangesproken.”

Directeur Esther Voet van het CIDI sloot zich daar bij aan. Volgens haar is de manier waarop sociale media zich ontwikkelen, daar debet aan. „Via Twitter kun je vanalles anoniem de ether in gooien. Daardoor worden antisemitische scheldpartijen weer bon ton.”

Die ontwikkelingen betekenen echter niet dat er weer een soortgelijke situatie aan het ontstaan is als in de jaren dertig, toen Hitler in Duitsland de macht greep. Die belangrijke nuance maakte dr. Wallet. „De onderstroom van sociaal antisemitisme is wel gebleven, maar er is nu geen sterke vorm van politiek antisemitisme in Nederland; integendeel zelfs.”

Wel wees hij er op dat in andere Europese landen, zoals Hongarije en Griekenland, wel partijen actief zijn met antisemitische tendensen.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer