„Helft van meisjesbaby’s wordt honderd jaar”
DEN HAAG (ANP). De helft van de pasgeboren meisjesbaby’s wordt naar verwachting honderd jaar of ouder. Hetzelfde geldt voor 1 op de 3 pasgeboren jongens, zo bleek woensdag uit berekeningen van het Nederlands Interdisciplinair Demografisch Instituut.
Nu is zo’n leeftijd nog behoorlijk zeldzaam: van de mensen die 100 jaar geleden zijn geboren, is momenteel minder dan 1 procent nog in leven. Het NIDI denkt dat pasgeboren meisjes gemiddeld 96 jaar oud worden, en jongetjes gemiddeld 92 jaar.
De levensverwachting stijgt al jaren. Zo zal een nu 65-jarige vrouw gemiddeld leven tot haar 89e, maar sterft een gemiddelde vrouw van begin 20 waarschijnlijk pas op haar 96e.
Vorig jaar kwam het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) met hele andere verwachtingen: dat vrouwen bijna 83 zouden worden en mannen 79 jaar. Maar dat is een onderschatting, aldus een woordvoerder van het NIDI. „Het CBS maakt prognoses tot het jaar 2060. Op basis daarvan kan alleen de levensverwachting van generaties die vóór 1960 zijn geboren, worden voorspeld.” Het NIDI kijkt naar alle generaties, dus ook de allerjongste.
Het instituut hield bij de becijfering rekening met de opkomst van welvaartsziekten. Groeiende problemen zoals obesitas hoeven de levensverwachting echter niet omlaag te brengen, denkt de organisatie. „Mensen zullen er ziek van worden, maar we gaan er niet van uit dat veel van hen daardoor ook eerder doodgaan”, stelt de zegsman.