Nederland overlegt met Thailand over gevangenen
Nederland en Thailand zijn besprekingen begonnen over de uitwisseling van gevangenen. Het overleg van de ministeries van Justitie en Buitenlandse Zaken met de Thaise autoriteiten zit nog in de verkennende fase, zo heeft een woordvoerder van Justitie vrijdag meegedeeld.
Het is de bedoeling dat zo spoedig mogelijk uitsluitsel komt over een mogelijk verdrag met Thailand. Op grond van dat verdrag zouden Nederlanders die in Thailand zijn veroordeeld tot lange celstraffen, veelal wegens drugssmokkel, na acht jaar Thaise cel het resterende deel van hun straf in Nederland kunnen uitzitten.
De Thaise ambassadeur in Nederland had zich eerder al positief uitgelaten over een uitwisselingsverdrag. Landen als de Verenigde Staten, Groot–Brittannië, Zweden en Denemarken hebben een soortgelijk verdrag met het Aziatische land. Nederland heeft al een uitwisselingsverdrag met Marokko.
In de Tweede Kamer pleitte D66 er onlangs voor snel tot een verdrag met Thailand te komen. Haar voorstel, waarover de Tweede Kamer volgende week stemt, kan op een meerderheid rekenen. Minister Donner van Justitie is op zich niet tegen een verdrag, maar ziet nogal wat obstakels.
De kwestie is in een stroomversnelling gekomen, omdat de Nederlander Machiel Kuijt in Thailand in hoger beroep tot levenslang is veroordeeld. Dat gebeurde onverwacht, omdat een rechtbank hem in maart 2002 had vrijgesproken. Kuijt zit al vijf jaar vast.
In totaal zitten in Thailand vijftien Nederlanders vast, van wie elf verdacht zijn van drugsdelicten. Vier anderen zijn beschuldigd van fraude en valsheid in geschrifte. Twee Nederlanders van Chinese origine hangt in Thailand de doodstraf boven het hoofd.
Twee andere Nederlandse veroordeelden hebben al meer dan acht jaar van hun straf uitgezeten. Zij zouden daardoor meteen na ondertekening van een verdrag kunnen terugkeren. Het resterende deel van hun straf mogen zij dan uitzitten „naar Nederlandse maatstaven". Dat betekent in de praktijk vaak dat zij na enkele jaren vrijkomen.
VVD–europarlementariër Maaten voerde vrijdag in Bangkok overleg met de Thaise minister van Justitie Pongthepthepkanjana. Die stelt dat de ondertekening van een verdrag al in janauri kan plaatsvinden. Later deze maand stuurt Thailand een delegatie naar Den Haag voor overleg.