Binnenland

KWF: Onderzoek NRC naar besteding onderzoeksgeld onjuist

KWF Kankerbestrijding verwerpt berichtgeving van NRC Handelsblad waaruit zou blijken dat minder geld aan onderzoek wordt besteedt dan de stichting beweert. Volgens KWF zijn de berekeningen van NRC Handelsblad onjuist.

Redactie digitale media
19 September 2013 13:15Gewijzigd op 15 November 2020 05:54
Fietsers beklimmen de Alpe dHuez in Frankrijk voor Stichting Alpe dHuZes. Ze halen daarmee alleen of in teams geld op voor de strijd tegen kanker. Foto ANP
Fietsers beklimmen de Alpe dHuez in Frankrijk voor Stichting Alpe dHuZes. Ze halen daarmee alleen of in teams geld op voor de strijd tegen kanker. Foto ANP

NRC Handelsblad meldde donderdag op basis van eigen onderzoek dat slechts 48 procent van de 146 miljoen die in 2012 werd ontvangen, aan kankeronderzoek is besteed. Dit terwijl KWF als richtlijn heeft dat 80 procent van de inkomsten naar onderzoek gaat.

KWF Kankerbestrijding zegt dat de stichting inderdaad de richtlijn hanteert dat 80 procent van de uitgaven „aan doelbesteding aan wetenschappelijk onderzoek wordt besteed.” „En 20 procent aan patiëntondersteuning en preventie. Doelbesteding is totale inkomsten minus de kosten. De kosten die KWF maakt zijn werving en beheer en administratie. Totaal maakten we in 2012 16 procent kosten.”

Volgens KWF ging er afgelopen jaar van elke opgehaalde euro 84 cent „naar doelbesteding”. Van deze 84 cent steekt de stichting ongeveer 80 procent in onderzoek.

„Al deze cijfers staan in onze jaarrekening en zijn beschikbaar op onze website. NRC heeft al deze cijfers van ons gekregen met een uitgebreide toelichting, maar meent ten onrechte tot een andere conclusie te komen”, aldus KWF.

KWF zegt wel er sprake is van onhandige communicatie. „In een enkele uitgave van KWF is dit niet juist weergegeven. In onze jaarrekening, maar ook op onze website staat onder het kopje ”Waar gaat uw geld naartoe?” het goede verhaal. Ook dit wist NRC.”

Volgens NRC Handelsblad is de claim van KWF „omstreden.” „De richtlijn suggereert dat 80 procent van de beschikbare middelen in onderzoek wordt gestoken. Maar al het geld waar niets mee gedaan wordt – de winst bijvoorbeeld – telt niet mee. KWF rekent dus eigenlijk met 80 procent van de uitgaven, gecorrigeerd voor kosten. Als er weinig wordt uitgegeven wordt die claim makkelijker gehaald.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer