Binnenland

Taxi met camera is veiliger

Taxi’s met een beveiligingscamera aan boord worden minder vaak overvallen en verhogen de veiligheid voor de chauffeurs. Dat meldden vrijdagmorgen directeur S. de Winter van de Rotterdamse Taxicentrale (RTC) en bedrijfsleider P. Smid van Cibatax in Eindhoven.

ANP
14 November 2003 11:55Gewijzigd op 14 November 2020 00:43

Bij de Rotterdamse Taxicentrale is het aantal berovingen sinds de invoering van de camera’s met 65 procent afgenomen. Ook bij Cibatax nam de misdaad in taxi’s fors af. In 2001 waren er nog zeven incidenten. Dit jaar ging het in Eindhoven nog maar twee keer mis.

Bij de RTC waren in 2002 nog 34 ernstige incidenten, vaak met dreiging van geweld. Het ging volgens De Winter om berovingen waarbij met een steekwapen of pistool werd gedreigd. Een van de chauffeurs werd in dat jaar vermoord, een ander werd zwaar mishandeld. De man raakte in coma en is nu blijvend invalide. Dit jaar heeft de RTC nog „maar” dertien meldingen van ernstige incidenten.

„Het is de investering waard”, aldus De Winter. Een digitale camera met bijbehorende opslagapparatuur kost ongeveer 1000 euro per auto. De RTC heeft inmiddels alle 400 straattaxi’s met een camera uitgerust. Cibatax heeft vanaf eind 2001 in 55 van haar 70 taxi’s een camera geïnstalleerd om de chauffeurs te beschermen. „In 1998 werd een van onze chauffeurs overvallen en in de kofferbak geduwd. De overvallers wilden de wagen het kanaal in duwen. Dat soort incidenten hopen we met deze camera’s te voorkomen. Dergelijke incidenten hebben een enorme impact. Je kunt dat risico niet nemen.” De camera’s schrikken af, denken De Winter en Smid.

Volgens De Winter en Smid was er aanvankelijk weerstand onder de chauffeurs omdat zij zich met de camera’s „bekeken en gecontroleerd voelden.” „Nu vragen ze er zelf om. Camera’s verhogen het veiligheidsgevoel.”

Cibatax en de RTC merken bovendien dat het aantal kleinere vergrijpen fors is afgenomen. Het gaat om vernielingen, bedreigingen en uitstappen zonder te betalen.

Het aantal overvallen op taxi’s neemt volgens de dienst Nationale Recherche Informatie de laatste jaren toe. In 2002 deden chauffeurs 169 keer aangifte. In 1998 werd 98 keer aangifte gedaan.

D. Grijpink, directeur van de Taxicentrale Amsterdam (TCA) merkt dat het aantal berovingen in de hoofdstad het afgelopen halfjaar „gigantisch is toegenomen.” Het gaat bij de TCA om twee overvallen per week door groepen die zich stelselmatig met berovingen bezighouden.

De TCA heeft 1200 taxi’s, waarvan er volgens Grijpink „slechts” 20 met een camera zijn uitgerust. Volgens Grijpink, zelf wel voorstander van camera’s, is er onvoldoende draagvlak in het bedrijf voor de installatie van de kostbare apparatuur. „De chauffeurs vinden het te duur.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer