Duitse tandkliniek lijkt haalbaar
Zorgverzekeraar Amicon en de onlangs in Eibergen gevestigde Duitse tandkliniek zijn elkaar dicht genaderd in de gesprekken over het afsluiten van een contract. De twee partijen spraken woensdag over een vergoeding voor ziekenfondsverzekerden.
Volgens een woordvoerster van Amicon was het „een goed gesprek.” De twee gesprekpartners willen niet inhoudelijk reageren. Amicon meldde dat nog enkele zaken uitgewerkt moeten worden. De verwachting is dat op 5 februari de knoop wordt doorgehakt.
De vestiging van de Duitse kliniek, waar jaarlijks 4000 patiënten terechtkunnen, richt zich op tandheelkunde, orthodontie, implantologie en mond- en kaakchirurgie. De tandartsen in een deel van de Achterhoek en Twente weigeren met de nieuwe collega’s samen te werken. Volgens hen zijn de Duitsers vooral uit op winstbejag. De Nederlandse tandartsen plaatsen ook vraagtekens bij de kwaliteit en de dienstverlening van hun Duitse collega’s.
Zorgverzekeraar Amicon zegt in principe bereid te zijn met de nieuwe tandkliniek een overeenkomst te sluiten als de kwaliteit en de dienstverlening gelijk zijn aan de eisen die aan Nederlandse tandartsen worden gesteld. Grootste struikelblok leek het draaien van nood- en weekeinddiensten te worden, omdat de Nederlandse collega’s elke samenwerkingsvorm weigeren. Nu de Duitsers hebben aangekondigd zelf een rooster voor spoedgevallen te regelen, lijkt dit probleem opgelost.
De nieuwe kliniek heeft zo veel vertrouwen in een goede afloop van de onderhandelingen dat ziekenfondsverzekerden nu al bij het centrum terechtkunnen. Het financiële risico nemen de Duitse tandartsen voor eigen rekening.
Mensen die een tandarts zoeken, kunnen sinds donderdag terecht op internet. De beroepsorganisatie van tandartsen (NMT) heeft op de website www.nmt.nl een zoekprogramma geplaatst waar mensen kunnen zien waar nog tandartsen zonder wachtlijst zijn. De tandartsen gebruikten de afgelopen maanden een patiëntenstop en lieten hun wachtlijsten bewust groeien als een drukmiddel om minister Borst van Volksgezondheid tot maatregelen te dwingen.