Binnenland

„Het is wel je zoon”

De Nederlandse militairen in het zuiden van Irak zijn ’relatief’ veilig, stelt defensie gerust. Het thuisfront houdt de adem in.

Binnenlandredactie
13 November 2003 11:52Gewijzigd op 14 November 2020 00:43

Nog een paar dagen, dan komt Hans Vlijm terug naar huis. „Hopelijk”, zegt de moeder van de 29-jarige marinier uit Elspeet, mevrouw M. Vlijm. Ze telt de dagen af. „Hij is naar Irak gegaan voor een vredesmissie, maar de situatie wordt er absoluut niet veiliger op.”

Via de media volgt ze de explosieve situatie in het zuiden van Irak op de voet. Met Hans had ze een paar dagen geleden telefonisch contact. De verslechterende situatie stelt mevrouw Vlijm niet gerust. „Het is wel je zoon. Mijn man kwam gisteravond thuis en zei: Ik zal blij zijn als hij weer terug is.”

De aflossing van de Nederlandse mariniers in Zuid-Irak is in volle gang. Het verkenningspeloton van Vlijm komt volgende week dinsdag terug naar Nederland. De hereniging met de familie is op de marinierskazerne in Doorn.

Een aanval op een van de vijf Nederlandse kampementen in de woestijn maakt weinig kans, stelt een woordvoerder van defensie. De Italianen zijn gelegerd in stedelijk gebied, in Nasiriyah. De Nederlandse kampen liggen in een woestijn. Vrij zicht rondom. De kampen worden 24 uur per dag bewaakt en zijn veranderd in vestingen, compleet met zelf aangelegde dijken, greppels en prikkeldraad.

Gevaarlijker lijkt de situatie voor de drie Nederlandse Chinook-transporthelikopters. Vorige week schoten Iraakse verzetsstrijders een Amerikaanse Chinook-helikopter uit de lucht. Daarbij kwamen vijftien Amerikanen om het leven. De Koninklijke Luchtmacht heeft drie Chinook-helikopters in Irak. Ze komen van de vliegbasis Soesterberg. Een van de Nederlandse Chinooks vloog gisteren kort na de dodelijke aanslag op het Italiaanse kamp een gewonde Italiaan naar een Brits veldhospitaal.

Generaal der mariniers b.d. Van Kappen, voormalig militair adviseur van de Verenigde Naties, is niet verrast over het oprukkende geweld in Irak. „Het zal alleen maar erger worden.” Van Kappen ziet een verband tussen de aanvallen op Amerikaanse doelen en de bloedige aanslagen op het hoofdkwartier van de Verenigde Naties, het Rode Kruis en buitenlandse militairen. „Het is een speerpunt van het verzet: zorgen dat de coalitie in elkaar klapt en dat de Amerikanen alleen komen te staan.”

Volgens Van Kappen is terugtrekken geen optie. „We zijn veroordeeld tot succes. Het is niet mogelijk om weg te gaan en in het Midden-Oosten een groot zwart gat achter te laten.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer