Binnenland

Ministerie stopt financiering Ibn Ghaldoun

DEN HAAG. Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs) ziet geen toekomst meer in de islamitische scholengemeenschap Ibn Ghaldoun in Rotterdam en wil daarom de bekostiging per 1 november stopzetten. Dat heeft hij dinsdag laten weten in een reactie op het rapport van de Onderwijsinspectie naar het bestuurlijk handelen van de middelbare school, die voor de zomer in opspraak raakte door de diefstal van 27 eindexamens.

Redactie digitale media
10 September 2013 17:03Gewijzigd op 15 November 2020 05:44
Ibn Ghaldoun. Foto ANP
Ibn Ghaldoun. Foto ANP

„De situatie bij Ibn Ghaldoun is zeer uitzonderlijk”, zegt Dekker. Gezien het rapport zegt hij geen andere conclusie te kunnen trekken dan dat de school geen toekomst heeft.

Volgens de Onderwijsinspectie beslaan de problemen op de school zoveel terreinen en zijn ze zo groot dat Ibn Ghaldoun binnen 2 jaar niet de noodzakelijke verbeteringen kan doorvoeren.

De inspectie deed onderzoek naar het bestuurlijk handelen van de Ibn Ghaldoun naar aanleiding van de diefstal van eindexamens in mei van dit jaar.

Hoewel het huidige bestuur en de schoolleiding geen verwijt wordt gemaakt, het zorgde zelfs voor een relatieve rust het afgelopen jaar, werd die „ruw doorbroken” door de grootste eindexamenfraude ooit.

De school heeft al jaren te kampen met slepende kwesties, zoals grote financiële problemen, onbevoegde en gebrekkig Nederlands sprekende docenten, een gesloten en slechte bedrijfscultuur, achterblijvende onderwijsprestaties en slechte panden. Er worden taallessen gegeven door docenten die daar niet de juiste diploma’s voor hebben, op de lessen Arabisch na, die worden door eerstegraads bevoegde docenten gegeven.

Rotterdam

In het rapport oordeelt de inspectie genadeloos over de gemeente Rotterdam. Die zette Ibn Ghaldoun in gebouwen die vanwege de slechte kwaliteit inmiddels door andere scholen waren verlaten. De inspectie oordeelde dat de gebouwen zo slecht zijn dat ze zelfs onder het „kwalitatieve minimum” voor goed onderwijs zitten. De gemeente vroeg als verhuurder bijvoorbeeld tonnen voor onderhoud.

De inspectie oordeelde in 2008 de school als „zeer zwak”, maar greep niet hard in. In het rapport wijst de toezichthouder op jaren van onrust en bestuurswisselingen als één van de oorzaken van de problemen.

Het personeel en de ouders van de leerlingen van de school worden dinsdag op de hoogte gebracht van het inspectierapport. De school voert al langere tijd besprekingen met de vereniging voor Christelijk Voortgezet Onderwijs in Rotterdam en omgeving (CVO) om zich daar bestuurlijk bij aan te sluiten. Het is nog niet bekend wat dit rapport voor die samenwerking betekent.

Toekomst

Bestuursvoorzitter Ayhan Tonca zegt zich te beraden op de vervolgstappen, maar is ervan overtuigd dat zijn school blijft bestaan. „Wij gaan er alles aan doen om de school niet te laten sluiten. Dat onze leerlingen les blijven krijgen, is het belangrijkste.” Volgens Tonca worden er op dit moment diverse gesprekken gevoerd over de toekomst van Ibn Ghaldoun. „Het kan zijn dat we eventueel onder een andere vlag verder gaan, of op een andere manier een nieuwe start maken.” Hij weet niet precies wanneer daar duidelijkheid over is. „Maar uiteraard voor 1 november.”

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer