Binnenland

Heerlen verbiedt grote houseparty’s

Naar aanleiding van de dood van de 15-jarige Cloé van Honthem uit het Noord-Limburgse Belfeld op 22 augustus heeft waarnemend burgemeester H. Lurvink van Heerlen besloten mega-raveparty’s voortaan niet meer toe te staan in zijn gemeente. Dat maakte Lurvink woensdag bekend.

ANP
13 November 2003 08:49Gewijzigd op 14 November 2020 00:43

„Bij dit soort party’s zijn het gebruik en verhandelen van drugs onvermijdelijk”, aldus Lurvink. „Gemeenten die harddrugs hoe dan ook niet willen tolereren, moeten dergelijke party’s eenvoudig niet toestaan.”

Verder krijgen de vier nachtgelegenheden in Heerlen strenge vergunningsvoorwaarden opgelegd. Er mogen geen kinderen onder de 16 meer worden toegelaten en er komt een legitimatieplicht. Discotheken die daar de hand mee lichten, wacht als uiterste sanctie sluiting, aldus Lurvink.

Lurvink wees erop dat tijdens het housefeest 27 politieagenten aanwezig waren, plus de eigen bewaking van discotheek Peppermill. Desondanks kon er nog gehandeld worden in drugs. Wel zijn in en rond de Peppermill acht xtc-dealers aangehouden, maar onbekend blijft wie Cloé de pillen heeft verkocht.

Verder constateerde de politie dat „een groot gedeelte van de bezoekers van dit hardcore-evenement verkeerde onder invloed van (hard)drugs en/of alcohol”, aldus een onderzoek van de gemeente. Volgens Lurvink hadden veel mensen al pillen geslikt voordat ze het terrein opkwamen.

Het meisje dat aan de overdosis stierf, had tien xtc-pillen mee naar binnen laten smokkelen door een vriendin, die de pillen in haar laarzen had verstopt. Tijdens de party werden die onder de twee meisjes verdeeld. Cloé heeft echter volgens persofficier van justitie W. Smits ook tijdens de party nog meer pillen gekocht en geslikt. Het aantal pillen dat ze innam, was driemaal de dodelijke dosis, aldus Smits.

Hij pleitte er bij de gemeente voor om in de vergunning voor nachtdisco’s vast te leggen dat de bewaking mensen mag fouilleren. „Kaartje kopen is dan akkoord gaan met fouilleren, en desnoods de schoenen of laarzen uittrekken”, aldus Smits. Nu mag de bewakingsdienst geen lichamelijk contact hebben, en dus niet fouilleren.

RD.nl in uw mailbox?

Ontvang onze wekelijkse nieuwsbrief om op de hoogte te blijven.

Hebt u een taalfout gezien? Mail naar redactie@rd.nl

Home

Krant

Media

Puzzels

Meer